4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

Gjithçka Që Duhet Të Dini Për Rënien E Flokëve

Share this post:
Renia e flokeve

Table of Contents

Alopecia, e njohur zakonisht si rënia e flokëve, është një fenomen mjaft i zakonshëm. Ndërsa tek të rriturit, është më i përhapur, çdo individ mund të vuajë prej saj, madje edhe fëmijët. Humbja e rreth 50 deri në 100 qime në ditë është mjaft tipike, sipas të dhënave të publikuara nga Akademia e Dermatologjisë. Duke marrë parasysh se ka mbi 100 mijë qime në kokë, humbja e vogël nuk është mjaft e dukshme. Flokët e rinj zakonisht zëvendësojnë flokët e humbur, por kjo nuk ndodh gjithmonë.

Humbja e flokëve mund të shkaktohet pak nga pak gjatë një viti ose mund të ndodhë krejt papritur. Në varësi të shkakut themelor, ajo mund të jetë e përkohshme ose i përhershme. Po përpiqeni të tregoni nëse po ju bien flokët plotësisht apo thjesht po vuani nga rënia natyrale? Të pasigurt nëse është koha e duhur për të shkuar te mjeku? Zbuloni më shumë duke lexuar rreth rënies së flokëve dhe qasjeve drejt menaxhimit të saj.

Simptomat e rënies së flokëve

Shenja kryesore e alopecisë është humbja e më shumë flokëve se zakonisht, megjithatë, mund të jetë shumë më e vështirë për t’u identifikuar nga sa mendoni.

Shenjat e mëposhtme mund të ofrojnë disa të dhëna:

 • Pjesë e zgjeruar. Kur ndani flokët, mund të filloni të shihni se pjesa juaj zgjerohet, gjë që mund të jetë një simptomë e rrallimit të flokëve.
 • Vija e flokëve në rënie. Në mënyrë të ngjashme, nëse ka një vijë të dukshme të flokëve që duket më e lartë se e zakonshme, mund të jetë një simptomë e rrallimit të flokëve.
 • Flokë të lëshuar. Pasi të keni përdorur krehër ose furçë, kontrollojeni atë. Mos ndoshta mbledh më shumë flokë se zakonisht? Nëse po, kjo mund të jetë një simptomë e rënies së flokëve.
 • Zona me flokë të rëna. Këto mund të ndryshojnë në madhësi dhe mund të zgjerohen me kalimin e kohës.
 • Kanalet e bllokuara. Ju mund të vini re se kanalet e dushit ose lavamanët tuaj janë të bllokuar me qime.
 • Dhimbje ose kruajtje. Në rast se keni një gjendje themelore të lëkurës që çon në humbjen e flokëve, mund të ndjeni dhimbje ose të vuani nga kruarja në lëkurën e kokës.
Renia e flokeve tek meshkujt

Çfarë e shkakton rënien e flokëve?

Ka faktorë të ndryshëm që çojnë në rënien e flokëve, disa ndodhin shumë shpesh, të tjerët shumë rrallë, dhe secili prej tyre ka shkaqe të ndryshme themelore.

Në varësi të llojit të rënies së flokëve, ajo mund të vijë si rezultat i shkaqeve të brendshme, shkaqeve të jashtme ose shkaqeve trashëgimore. Më poshtë është një përmbledhje e llojeve të ndryshme të rënies së flokëve:

Alopecia androgjenike

Alopecia androgjenike quhet ndryshe si rënia gjenetike e flokëve, si rënia e flokëve e modelit mashkullor ose rënia e flokëve e modelit femëror, dhe gjithashtu si alopecia e modelit, meqënëse mund të ndodhë si tek burrat ashtu edhe tek gratë.

Në përgjithësi është arsyeja më e zakonshme pas rënies së flokëve, duke prekur më shumë se 50% të njerëzve. Rënia e flokëve e shoqëruar me alopeci androgjenike ka tendencë të ndodhë pak nga pak. Ndërsa disa individë mund të vuajnë nga rënia e flokëve që në pubertet, të tjerët mund të mos shohin ndonjë simptomë të dukshme derisa të arrijnë moshën e tyre të mesme.

Rënia e flokëve e modelit femëror zakonisht rezulton në rrallimin e flokëve në të gjithë skalpin e kokës dhe mund të duket si rrallim ose zgjerim që rrethon ndarjen. Si rregull, kjo ndodh pasi mbushin 65 vjeç, por, për disa gra, mund të fillojë shumë herët në jetën e tyre.

Rënia e flokëve e modelit mashkullor shpesh përfshin humbjen aktive të flokëve pikërisht mbi tempuj dhe rrallimin e flokëve në kurorën e kokës, duke dhënë idenë e një forme “M”.

Alopecia areata

Alopecia areata është pjesë e sëmundjeve autoimune që e shtyn sistemin tuaj imunitar të sulmojë folikulat e flokëve, duke rezultuar në zona me flokë të rënë që variojnë nga shumë të vogla në shumë të mëdha. Në disa raste, mund të çojë edhe në humbje të plotë të flokëve.

Përveç kësaj, përtej rënies së flokëve në lëkurën e kokës, disa njerëz që përjetojnë alopecia areata humbasin qime nga qerpikët, vetullat dhe pjesë të ndryshme të trupit.

Anagen efluvium

Anagen efluvium sjell humbje shumë të shpejtë të flokëve. Kjo zakonisht ndodh për shkak të trajtimit me rrezatim të kimioterapisë.

Megjithatë, pas ndërprerjes së trajtimit, flokët do të rriten.

Renia e flokeve tek femrat

Telogen efluvium

Telogen efluvium është një lloj rënie e papritur e flokëve që vjen si pasojë e një tronditje fizike ose emocionale, si një periudhë stresi ekstrem, një sëmundje e rëndë ose një ngjarje traumatike.

Për më tepër, mund të ndodhë për shkak të ndryshimeve hormonale, të tilla si ato që ndodhin gjatë:

 • lindjes së fëmijës
 • pas lindjes
 • menopauzës
 • sindromës së vezores policistike (PCOS)

Disa arsye të tjera të mundshme pas rrjedhës së telogenit përfshijnë:

 • kequshqyerja si mungesa e vitaminave ose mineraleve
 • disa çrregullime endokrine
 • fillimi ose shmangia e kontrollit hormonal të lindjes
 • pas operacionit, si rezultat i anestezisë
 • sëmundje akute ose infeksione të rënda si COVID-19

Disa lloje të medikamenteve mund të jenë gjithashtu arsye për këtë, duke përfshirë:

 • antikoagulantët
 • antikonvulsantët
 • retinoidet orale
 • beta-bllokues
 • medikamente për tiroide

Ky lloj i humbjes së flokëve zakonisht largohet vetë pasi të adresohet shkaku themelor.

Tinea kapitis

Tinea kapitis, domethënë, krimbi i kokës, është një infeksion kërpudhor që mund të ketë një efekt në lëkurën e kokës dhe boshtin e flokëve. Ajo çon në zona të vogla me flokë të rënë që kruhen dhe krijojnë kore. Me kalimin e kohës, nëse nuk trajtohet në fazat e hershme, madhësia e zonës mund të rritet dhe të mbushet me qelb.

Këto njolla, të quajtura shpesh kerion, mund të çojnë gjithashtu në plagë.

Shenja të tjera përfshijnë:

 • flokë të brishtë që shkëputen lehtë
 • butësi të kokës
 • njolla skuamoze të lëkurës që duken gri ose të kuqe

Mund të trajtohet lehtësisht me ilaçe antifungale.

Alopecia tërheqëse

Alopecia tërheqëse ndodh si rezultat i tensionit dhe presionit të tepërt në flokë, shpesh nga stilimi i tyre në stile të ngushta si topuz, bisht ose gërsheta.

Diagnostikimi i renies se flokeve

Si diagnostikohet rënia e flokëve?

Duke parë se mund të ketë shumë faktorë që çojnë në rënien e flokëve, hapi më i mirë i parë do të ishte caktimi i një takimi me një mjek nëse vini re ndonjë ndryshim në flokët tuaj.

Mjeku ka shumë të ngjarë të përdorë një kombinim të anamnezës suaj, duke përfshirë çdo sëmundje të mëparshme, stresues dhe operacione, dhe një vlerësim fizik për të ndihmuar në zvogëlimin e shkaqeve.

Nëse ata dyshojnë për një gjendje të lëkurës ose sëmundje autoimune, ata mund të bëjnë një biopsi të lëkurës në lëkurën e kokës. Kjo përfshin heqjen e kujdesshme të shumë pjesëve të vogla të lëkurës për testim laboratorik. Është thelbësore të kihet parasysh se rritja e flokëve është një proces i ndërlikuar dhe mund të nevojiten disa teste për të kuptuar shkakun themelor të rënies së flokëve. Një biopsi mund të merret gjithashtu nëse është e paqartë se cili mund të jetë shkaku kryesor.

Ata gjithashtu mund të urdhërojnë teste gjaku për të kontrolluar për çdo mangësi të lëndëve ushqyese ose shenja të një gjendjeje themelore.

Trajtimet për rënien e flokëve

Pas përjetimit të rënies së flokëve, hetimi i shkaqeve dhe trajtimi i duhur për të shmangur rënien e mëtejshme të flokëve është me rëndësi të madhe. Siç u përmend më lart, rënia e flokëve mund të vijë si pasojë e një sërë shkaqesh, duke kërkuar trajtime të ndryshme. Disa trajtime të flokëve përfshijnë produkte specifike për flokët, të tjera ilaçe dhe nëse gjithçka tjetër dështon, ndërhyrje kirurgjikale.

Fazat fillestare të rënies së flokëve mund të trajtohen lehtësisht me medikamente lokale dhe orale dhe nuk kërkojnë asnjë ndërhyrje kirurgjikale. Me lloje të caktuara të rënies së flokëve, ndikimi mund të jetë i kthyeshëm, domethënë vetëm nëse mjetet e stilimit, prerjet ose produktet e flokëve zëvendësohen ose shmangen plotësisht në lëkurën e kokës. Kështu, diagnostikimi i duhur dhe i hershëm i rënies së flokëve përmes përdorimit të konsultimit me teste tërheqëse, biopsi të kokës, teste standarde të gjakut dhe mikroskopi me dritë është mjaft kritik.

Mjekim per renien e flokeve

Mjekimi

Ekzistojnë disa medikamente lokale dhe nga goja që synojnë në mënyrë të qartë uljen e rënies së flokëve. Më poshtë janë disa nga rastet:

Finasteride (Propecia)

Një medikament që jepet me recetë për burrat që vuajnë nga rënia e flokëve, Finasteride nxit lëvizjen e flokëve në fazën anagene të ciklit të flokëve duke penguar plotësisht shndërrimin e testosteronit në dihidrotestosteron, gjë që çon në një ulje të sasisë së DHT në trup. DHT është hormoni që shkakton rënien e flokëve.

Për të parë rezultate të dukshme, duhet ta merrni ilaçin çdo ditë dhe për disa muaj. Nëse lëkura e kokës nuk shfaq ndonjë reaksion negativ, nevojitet marrja e vazhdueshme e ilaçeve për t’u siguruar që përfitimet mund të kërkohen në potencialin e tyre të plotë. Finasteride mund të mos jetë e përshtatshme për meshkujt mbi moshën 60 vjeç.

Disa nga efektet anësore të Finasteride, megjithëse mjaft të rralla, përfshijnë funksionin e ulët seksual dhe dëshirën seksuale. Gratë shtatzëna duhet të shmangin prekjen e tabletave të thyera ose të grimcuara me çdo kusht, duke qenë se ekziston një shans përthithjeje, e cila rrjedhimisht rezulton në rrezik të mundshëm për fetusin.

Minoxidil (Rogaine)

Një ilaç pa recetë që vjen në formën e lëngut, shampos ose shkumës. Ju do të udhëzoheni ta aplikoni produktin në lëkurën e kokës dy herë në ditë, nëse jeni burrë dhe nëse jeni grua, një herë në ditë. Në varësi të gjendjes së rënies së flokëve dhe kokës, produktit do t’i duhen të paktën gjashtë muaj për të dhënë rezultate të dukshme, duke penguar humbjen e mëtejshme të flokëve dhe duke filluar një cikël të ri të rritjes së flokëve.

Nëse lëkura e kokës nuk shfaq ndonjë reaksion negativ, kërkohet marrja e vazhdueshme e ilaçeve për t’u siguruar që përfitimet të kërkohen në potencialin e tyre të plotë. Disa efekte anësore të mundshme të Minoxidil përfshijnë rritjen e padëshiruar të qimeve në duar dhe fytyrë dhe acarim të kokës. Nëse vuani nga simptoma të tilla, ndaloni menjëherë përdorimin dhe vizitoni një mjek.

Transplanti i flokeve ne Shqiperi

Transplanti i flokëve

Nëse medikamentet nuk janë funksionale për ju, një qasje kirurgjikale për të rikuperuar humbjen e flokëve të përjetuar është përdorimi i një transplanti flokësh. Dermatologu do të fillojë duke mbledhur flokët nga rajonet që kanë një sasi të trashë flokësh dhe do t’i transferojë ato në pikat pa flokë për të nxitur rritjen e flokëve. Kjo është jashtëzakonisht e dobishme për ata që vuajnë nga rënia e flokëve e modelit femëror dhe mashkullor dhe tërheqja e vijës së flokëve. Edhe pse është një procedurë kirurgjikale, jo çdo person ka të drejtë për ndërhyrje kirurgjikale.

Do t’ju kërkohet të kërkoni këshilla mjekësore dhe të kaloni një vlerësim të plotë nga një dermatolog për të zbuluar nëse jeni i përshtatshëm apo jo. Përkundër faktit se gjendja e flokëve tuaj ndryshon nga një person në tjetrin, zakonisht duhet të keni:

 • Sasi të mjaftueshme të flokëve të shëndetshëm në kokën tuaj për u mbjellë në zonat me flokë të rënë
 • Aftësi për të rritur flokët në zonat me flokë të rënë

Nëse i përmbushni këto kërkesa, do të keni të drejtë për transplantim flokësh. Në Advanced Hair Clinic, ne ofrojmë transplantime flokësh me teknologji të ndryshme.

Si mund të parandaloj rënien e flokëve?

Ka disa gjëra që mund të bëni për të reduktuar rënien e flokëve:

 • Modelet e flokëve të lirshme: Edhe nëse jeni një nga ata njerëz që ju pëlqen t’i kapni flokët bisht, topuz ose gërsheta, sigurohuni që t’i mbani ato të lirshme në mënyrë që të mos ushtrojnë shumë presion mbi flokët dhe skalpin tuaj.
 • Përmbahuni nga prekja e flokëve tuaj: Sa më shumë që të mundeni, përpiquni të mos i fërkoni flokët, t’i përdridhni ose tërhiqni.
 • Thani flokët: Pas larjes së flokëve, përdorni një peshqir për të tharë me kujdes flokët tuaj. Mos i fërkoni flokët tuaj duke përdorur peshqir ose mos i rrotulloni brenda peshqirit.
 • Provoni një dietë të ekuilibruar të pasur me lëndë ushqyese: Përpiquni të bëni pjesë të planit tuaj të të ushqyerit, qofshin vakte apo ushqime, një sasi të lartë proteinash dhe hekuri.

Mjetet dhe produktet e stilimit janë disa fajtorë të tjerë të rënies së flokëve. Disa nga mjetet ose produktet që mund të kenë një ndikim negativ në flokët tuaj duke çuar në rënien e flokëve përfshijnë:

 • tharëse flokësh
 • krëhër me ngrohje
 • rregullues flokësh
 • produkte ngjyrosëse
 • agjentë zbardhues
 • perms
 • relaksues

Pasi të vendosni të stiloni flokët tuaj duke përdorur mjete të nxehta, sigurohuni që ta bëni këtë vetëm kur flokët tuaj janë të thatë dhe se po përdorni cilësimet më të ulëta të disponueshme.

Nëse jeni duke përjetuar rënie të flokëve për momentin, përdorni një shampo të butë për fëmijë për larjen e flokëve tuaj. Duke mos përfshirë pacientët që kanë flokë tepër të yndyrshëm, merrni parasysh larjen e tyre çdo ditë, ose edhe më pak.

Foto qe ilustron renien e flokeve tek meshkujt dhe femrat

Pyetjet më të shpeshta në lidhje me rënien e flokëve

Cila vitaminë mund të ndihmojë në rënien e flokëve?

Humbja e flokëve është një temë komplekse dhe roli i dietës në parandalimin ose trajtimin e rënies së flokëve mund të jetë disi i hapur për pyetje.

Ndërsa dieta dhe disa lëndë ushqyese janë thelbësore për procesin e rritjes së flokëve, rritja e sasisë së marrjes së këtyre lëndëve ushqyese mund të mos ju ndihmojë, veçanërisht nëse jeni duke përjetuar një lloj të caktuar të rënies së flokëve, si alopecia cikatriale ose alopecia cikatrike.

Vitaminat për t’u integruar në planin tuaj të dietës që mund të nxisin rritjen e flokëve përfshijnë si më poshtë:

 • vitaminat B, veçanërisht riboflavina, biotina, folati dhe vitamina B12
 • hekuri
 • vitamina C
 • vitamina D

Disa kërkime lidhin marrjen e tepërt të vitaminës A ose selenit me një rrezik në rritje për humbjen e flokëve.

Çfarë sëmundje shkakton rënien e flokëve?

Një rrezik më i lartë i rënies së flokëve është i lidhur me disa sëmundje. Duke përfshirë:

 • sindromin e vezores policistike (PCOS)
 • psoriasis të kokës
 • infeksionet seksualisht të transmetueshme, si sifilizi
 • sëmundjet e tiroideve

Humbja e flokëve mund të jetë gjithashtu një efekt anësor i disa ilaçeve, veçanërisht medikamenteve të kimioterapisë për trajtimin e kancerit.

A është e mundur të ndaloni humbjen e flokëve për një kohë të pacaktuar?

Ndërprerja e humbjes së flokëve përgjithmonë varet tërësisht nga shkaku themelor. Si rregull i përgjithshëm, sa më herët të trajtoni rënien e flokëve, aq më të larta janë shanset për të qenë në gjendje të ndryshoni ose zvogëloni shkallën e rënies së flokëve.

Disa shkaqe të rënies së flokëve nuk mund të shërohen. Kjo është e vërtetë për çdo rast të mëposhtëm:

 • Folikula e flokëve të dëmtuara nga kimikatet e aplikuara në flokë
 • Folikula e flokëve të dëmtuara nga stilimet e flokëve shumë të shtërnguara
 • Folikula e flokëve të dëmtuara nga sëmundjet autoimune

Përfundimi

Pavarësisht nga shkaku kryesor i rënies së flokëve, kërkimi i ndihmës mjekësore nga një mjek ose një dermatolog mund të ndihmojë në identifikimin e shkaqeve themelore. Trajtimet për rënien e flokëve kanë një probabilitet më të lartë për të qenë të suksesshëm kur fillojnë herët.

Trajtimet në përgjithësi përfshijnë modifikime të mënyrës se si kujdeseni për flokët tuaj, përmirësime të dietës dhe trajtime mjekësore që mund të aplikohen në mënyrë topike ose të merren me gojë.

Edhe në rast se rënia e flokëve shfaqet në familje, ekzistojnë trajtime që mund t’ju ndihmojnë në ngadalësimin ose ndalimin e rënies së flokëve. Në mënyrë ideale, duhet të keni një konsultë me mjekun tuaj gjatë së cilës mund të adresoni shqetësimet tuaja dhe të përjashtoni çdo shqetësim të rëndë mjekësor që mund të çojë në rënien e flokëve.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian