4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

Si funksionon një transplant flokësh?

Share this post:
Procedura e transplantit te flokeve

Table of Contents

Advanced Hair Clinic, një klinikë me qendër në Tiranë, Shqipëri, është një klinikë e specializuar për mbjelljen e flokëve, e angazhuar për restaurimin e flokëve në zonat ku pacientët kanë pësuar rënie të flokëve.Ne e pranojmë se një procedurë e mbjelljes së flokëve është një punë e madhe për shumë njerëz, pasi ajo ka potencialin t’ju rikthejë vetëbesimin duke trajtuar zonat tullace dhe duke nxitur rritjen natyrale të flokëve. Duke marrë parasysh opsionet e shumta në dispozicion, ne kemi marrë iniciativën për të krijuar një udhëzues gjithëpërfshirës që i përgjigjet pyetjes themelore: Si funksionon transplantimi i flokëve?

Në këtë artikull, ne kemi mbuluar një gamë të gjerë temash në lidhje me transplantin e flokëve. Do të trajtojmë vetë procedurën, rënien e flokëve tek meshkujt, konceptin e transplanteve të flokëve, dhe do t’ju ofrojmë njohuri mbi e çmimet dhe udhëtimin e pacientit. Në fund të këtij udhëzuesi, do të keni akses në informacione që do t’ju mundësojnë të kuptoni procesin e transplantimit të flokëve.

Konsulta per nje transplant flokesh

Çfarë është transplantimi i flokëve?

Një transplant flokësh është një ndërhyrje kirurgjikale gjatë së cilës folikulat e flokëve të shëndetshëm nxirren nga një pjesë e kokës, përgjithësisht pjesa e pasme ose anët e kokës, dhe mbillen në një zonë tullace.

Kjo lloj procedure zakonisht përdoret si zgjidhje për rënien gjenetike dhe hormonale të flokëve apo edhe rënien e flokëve që vjen si pasojë e një dëmtimi apo gjendjeje të rrallë. Shumë meshkuj e shohin transplantin e flokëve një alternativë për të rikthyer një pamje më rinore duke rritur vetëbesimin dhe mirëqenien e tyre të përgjithshme.

Mbjellja e flokëve duhet të kryhet nga një kirurg i trajnuar dhe i kualifikuar. Para fillimit të procedurës, do t’ju jepet një anestezi lokale për t’u siguruar që zona është mpirë dhe nuk do të ndjeni asnjë lloj shqetësimi gjatë kryerjes së operacionit. Dy janë teknikat më të zakonshme të transplantimit të flokëve: FUT (transplantimi i njësisë folikulare) dhe FUE (heqja e njësisë folikulare). Dallimi midis të dyve do të diskutohet më në detaje më vonë në këtë udhëzues.

Si funksionon një transplant flokësh?

Transplantet e flokëve FUT përfshijnë heqjen e një rripi nga pjesa e pasme e kokës, e ndjekur nga qepja e zonës, ndarjen e shiritit të nxjerrë në copa të vogla flokësh dhe përfundimisht, implantimin e tyre në zonën marrëse.

Transplantet e flokëve FUE përfshijnë prerjen e folikulave të flokëve të shëndetshëm nga rajonet e donatorëve të vendosura në pjesën e pasme dhe anash të kokës me prerje të vogla me grusht përpara se t’i implantojnë ato në vrima të vogla në rajonin marrës.

Procedura e plotë mund të zgjasë deri në katër orë. Në rast se keni qepje jo të tretshme, ato do të hiqen brenda dhjetë ditëve pas procedurës. Pas procedurës, klinika do të japë udhëzime të qarta dhe të thjeshta mbi procesin e rikuperimit dhe kujdesit të mëpasshëm, gjë që u mundëson shumicës së pacientëve të pushojnë dhe të shërohen në shtëpi pa asnjë problem.

Kirurgjia per transplantimin e flokeve

Teknikat dhe procedurat e transplantit të flokëve në dispozicion

Le të shohim më nga afër dy teknikat kryesore të transplantimit të flokëve: Nxjerrja e njësisë folikulare (FUE) dhe transplantimi i njësisë folikulare (FUT).

Kirurgjia e transplantit të flokëve FUE

Teknika FUE përfshin heqjen nga pjesa e pasme e kokës të graftit të flokëve si folikulë individualë. Kjo plotësohet falë qindra, apo në disa situata, edhe mijëra goditjeve të vogla.

Më pas, folikulat e flokëve mund të vendosen me kujdes në vrimat e vogla të krijuara në zonën e marrësit. Pasi të kryhet transplantimi i fijeve individuale të flokëve dhe të përfundojë, pjesa e pasme e kokës nga e cila janë marrë folikulat e flokëve do të fashohet, për të paktën 24 orë.

Duke përdorur teknikën e kirurgjisë së transplantit të flokëve FUE, graftet e flokëve hiqen nga pjesa e pasme e kokës si folikula individuale.

Më pas folikulat e flokëve mund të vendosen butësisht në vrimat e vogla që janë krijuar në vendin e marrësit. Pasi të jenë transplantuar të gjitha graftet individuale të flokëve, pjesa e pasme e kokës nga e cila janë marrë qimet do të fashohet dhe do të mbetet e tillë për 24 orë.

Kirurgjia e transplantit të flokëve FUT

Duke përdorur teknikën e kirurgjisë së transplantit të flokëve FUT, një rrip i kokës hiqet nga pjesa e pasme e kokës. Rripi është përgjithësisht disa centimetra i gjatë. Regjioni më pas mund të qepet duke përdorur shiritin e kokës të ndarë në seksione të shumta më të vogla të graftit të flokëve duke përdorur një mjet kirurgjik. Në fund, graftet e flokëve implantohen në vendin marrës.

A është transplantimi i flokëve një procedurë e dhimbshme?

A është transplantimi i flokëve një procedurë e dhimbshme? Kjo është pyetja numër një për dikë që po e konsideron një transplant flokësh.

Shumë njerëz mund të besojnë se procedura e mbjelljes së flokëve është mjaft e dhimbshme. Megjithatë, ata që i janë nënshtruar procedurës do t’ju thonë se nuk do të ndjeni asgjë gjatë vetë procedurës, duke marrë parasysh faktin se një anestezi lokale do të administrohet nëpërmjet një injeksioni në vendin e synuar të kokës.

Për të ndihmuar në uljen e mëtejshme të shqetësimit, ne do t’ju ofrojmë medikamente qetësuese të dhimbjes. Për më tepër, për të rritur nivelin e komoditetit të pacientëve gjatë procedurës janë marrë shumë masa të tjera. Një, ju mund të kënaqeni duke parë TV ose duke dëgjuar muzikë, për të mbajtur mendjen larg procedurës. Të gjitha këto masa argëtuese ofrohen në Advanced Hair Clinic, klinika jonë e ndërtuar me porosi ofron aromaterapi për të ndihmuar në relaksimin e trupit dhe mendjes tuaj dhe temperatura është e kontrolluar.

Gjatë gjithë shërimit, nuk ka vend për ndonjë dhimbje të konsiderueshme. Qëllimi është të marrësh kohë të mjaftueshme për të pushuar, zakonisht, për katër deri në pesë ditë, dhe duke ndjekur udhëzimet e kujdesit pas dhe rikuperimit. Procesi i rikuperimit të pacientit duhet të jetë relativisht pa dhimbje me shqetësimin që menaxhohet lehtësisht me ilaçe pa recetë, si paracetamoli ose ibuprofeni.

Për të mbrojtur ose për t’u mbrojtur nga çdo infeksion përdoren antibiotikë dhe nëse ka ndonjë ënjtje pas operacionit, ofrohet mjekim nga kirurgu.

Kush kualifikohet si kandidat i përshtatshëm për një transplant flokësh?

Le të vazhdojmë përpara, te pyetja tjetër, çështja e përshtatshmërisë. Në përgjithësi, kandidatët e përshtatshëm ose të adaptueshëm për një transplant flokësh duhet të kenë shëndet të mirë të përgjithshëm dhe të kenë folikulat e flokëve në gjendje të mirë dhe të jenë në gjendje të mbeten të shëndetshëm pas kryerjes së transplantit.

Procedura është më efikase dhe më e përshtatshme për ata meshkuj që vuajnë nga tullacëria e modelit mashkullor dhe e kanë stabilizuar gjendjen e rënies së flokëve falë medikamenteve ose natyrisht me kalimin e moshës. Është gjithashtu e përshtatshme për burrat dhe gratë që kanë humbur flokët për shkak të traumës, djegieve ose kushteve edhe më të rralla.

Nëse tani po pyesni veten për moshën e duhur për të bërë një transplant flokësh, është e këshillueshme që meshkujt të presin derisa të jenë 30 vjeç ose më shumë, pasi humbja e flokëve zakonisht fillon të ngadalësohet dhe bëhet më e parashikueshme.

Renia e flokeve tek meshkujt

Fazat e rënies së flokëve (Shkalla Norwood)

Rekomandohet shumë të konsultoheni me një specialist të certifikuar të transplantit të flokëve për të vlerësuar gjendjen tuaj të rënies së flokëve.

Humbja e flokëve tek meshkujt zakonisht klasifikohet duke përdorur shkallën Norwood, e cila ofron ilustrime vizuale të fazave të ndryshme të tullacjes. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se shkallët alternative të klasifikimit mund të përdoren nga mjekë dhe kirurgë të caktuar.

Shkalla Norwood e klasifikon humbjen e flokëve në shtatë faza, të cilat përcaktohen si më poshtë:

 1. Faza 1: Nuk ka rënie të konsiderueshme të flokëve ose rënie të vijës së flokëve.
 2. Faza 2: Një vijë flokësh e rritur ose e pjekur karakterizohet nga një rënie delikate e vijës së flokëve rreth tempujve.
 3. Faza 3: Vija e flokëve pëson një recesion të dukshëm në tempuj, duke formuar një formë të veçantë M, U ose V. Zonat e zhytura mund të jenë plotësisht tullace ose të mbuluara rrallë me flokë.
 4. Maja e fazës 3: Ndërsa vija e flokëve mbetet në fazën 2, ka rënie të dukshme të flokëve në majë të kokës, veçanërisht në rajonin e kulmit.
 5. Faza 4: Në këtë fazë, recesioni i vijës së flokëve bëhet më i theksuar. Për më tepër, rajoni i kulmit përjeton humbje të konsiderueshme të flokëve, me flokë të rrallë ose pa prezencë.
 6. Faza 5: Në fazën 5, zonat e rënies së flokëve janë më të mëdha në krahasim me fazën 4. Ndërsa ato janë ende të ndara, brezi i flokëve midis tyre bëhet më i ngushtë dhe më i rrallë.
 7. Faza 6: Në fazën 6, zonat tullace në tempuj bashkohen me zonën tullace në kulm, duke rezultuar në një model më të gjerë të rënies së flokëve.
 8. Faza 7: Në këtë fazë, mbetet vetëm një brez flokësh që rrethon anët dhe pjesën e pasme të kokës. Megjithatë, ky flokë është zakonisht i rrallë dhe mund të ketë një strukturë më të hollë.

Duke përdorur shkallën Norwood, profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të kuptojnë më mirë progresin e rënies së flokëve të modelit mashkullor dhe të përshtatin planet e trajtimit në përputhje me rrethanat, duke siguruar rezultate optimale për pacientët.

Cili është numri i vlerësuar i transplanteve të nevojshme për transplantin e flokëve?

Pas shtrirjes së tullacimit do të ndryshojë edhe numri i grafteve të kërkuara. Graftet prej të cilave përbëhen janë shirita lëkure që përmbajnë folikula të shëndetshme të flokëve, të mbledhura dhe të transferuara në një zonë tullace të kokës gjatë një procedure të transplantimit të flokëve.

Me teknikën FUE, graftet e flokëve merren si folikula specifike nga rajoni dhurues i kokës. Do të thotë, do të ketë qindra, ose ndoshta mijëra, prerje të vogla me grusht, të nevojshme për të hequr graftet e folikulave individuale.

Kur përdoret teknika FUT, një numër i konsiderueshëm i fijeve të flokëve hiqen si një rrip i vetëm nga rajoni i dhuruesit, i vendosur përgjithësisht në pjesën e pasme të kokës. Pasi të jetë hequr shiriti, ai shpërndahet në grafte individuale me ndihmën e një mjeti kirurgjik. Këto grafte individuale më pas mund të implantohen në zonën marrëse.

Udhëtimi i pacientit

Pra, si shkon procedura e mbjelljes së flokëve? Në këtë seksion, ne do të shqyrtojmë udhëtimin e pacientit të transplantit të flokëve në Advanced Hair Clinic.

Në mëngjesin e procedurës, kirurgu kryesor dhe ekipi i tij do t’ju mirëpresin, do t’ju flasin për procedurën dhe do të marrin pëlqimin tuaj. Pasi të jepet pëlqimi, do të vizatohet një vijë flokësh ose kurorë e planifikuar në detaje për t’u siguruar që jeni të kënaqur me atë që u diskutua në konsultimet fillestare. Më pas, ju zhvendoseni në një dhomë kirurgjikale të personalizuar ku do të fillojë përgatitja e rajoneve të nxjerrjes dhe implantimit.

Nëse jeni adhurues i shikimit të TV, dëgjimit të muzikës ose relaksimit me disa aromaterapi; gjithçka do të bëhet në përputhje me preferencat tuaja dhe për t’ju bërë të ndiheni sa më rehat gjatë gjithë operacionit.

Për të mpirë pjesën e pasme të kokës, do t’ju jepen injeksione të një anestezioni lokal dhe nëse është e nevojshme, do t’ju jepen edhe tableta medikamentesh kundër dhimbjeve. Menjëherë pasi të ndiheni rehat, do të fillojë nxjerrja e kujdesshme e folikulave të flokëve për implantim.

Për të siguruar planifikimin e duhur për krijimin e densitetit dhe stilit të flokëve që ju pëlqen, gjëndrat e flokëve mbahen në enë Petri të ftohura dhe ndahen në tufa. Para fillimit të implantimit, do të keni kohë të mjaftueshme për të ngrënë drekë me një vakt të përshtatur sipas kërkesave tuaja dietike.

Pasi të keni mbaruar drekën, ju mund të relaksoheni me televizorin ose muzikën ndërsa skalpit tuaj i jepet një anestezion, përpara se të fillojë implantimi. Pasi të jeni mpirë plotësisht, gjëndrat e flokëve do të vendosen për t’u përzier me densitetin dhe drejtimin natyral të flokëve.

Kur implantimi të ketë mbaruar, do të ketë hapa të kujdesit të mëvonshëm si fashimi i zonës së nxjerrjes dhe vendosja me një kapak për të mbuluar lëkurën e kokës dhe për ta mbrojtur atë në ditët pas procedurës.

Paketat e kujdesit të mëvonshëm të ofruara nga Advanced Hair Clinic përmbajnë medikamente dhe materiale të ndryshme të nevojshme për mbrojtjen e qimeve të reja të implantuara dhe do të pajiseni me udhëzime të hollësishme për kujdesin e mëvonshëm për t’i marrë në shtëpi.

Rikuperimi nga nje transplant flokesh

Periudha e kujdesit dhe rikuperimit pas operacionit pas procedurës së transplantit të flokëve

Ky seksion i artikullit është i përqendruar tërësisht në periudhën post-operative dhe të rikuperimit të transplantit të flokëve, pjesa më e fundit e rrugëtimit të mbjelljes së flokëve. Një pjesë që fillon në momentin që dilni nga klinika dhe përfundon me një kokë plot flokë të shëndetshëm.

Është shumë thelbësore që transplantet e flokëve të kujdesen siç duhet pas një transplanti flokësh, në mënyrë që ato të bëhen të forta dhe folikulat të rriten normalisht. Brenda javëve të para pas procedurës, çdo lloj aktiviteti fizik duhet të shmanget për të reduktuar cikatricet.

Në mënyrë tipike, një fashë vihet për 24 orë dhe kirurgët këshillojnë që të shmangni larjen e flokëve deri rreth ditës së 5-të, kur ju mund të shkumoni me kujdes duke përdorur shampo.

Në rast se janë përdorur qepje jo të tretshme pas një transplanti flokësh FUT, ato zakonisht mund të hiqen pas dy javësh.

Më poshtë janë disa këshilla të thjeshta për kujdesin e mëvonshëm:

PËR TË BËRË;

 • Filloni të lani flokët pas ditës së pestë.
 • Përdorni ilaçe për lehtësimin e dhimbjeve sipas nevojës.
 • Vishni një kapele për të siguruar mbrojtje të lëkurës së kokës nga ekspozimi në diell.

PËR TË MOS BËRË;

 • Shmangni fërkimin e kokës me një peshqir pëlhure.
 • Përmbahuni nga kruarja e kokës.
 • Mos u përfshini në aktivitete fizike intensive, për 14 ditët e para.

Dhimbje që rezultojnë nga një procedurë e transplantimit të flokëve

Një efekt anësor i mundshëm i mbjelljes së flokëve, të cilin nuk e kemi përmendur ende janë cikatricet. Shumë njerëz pyesin nëse transplantet e flokëve lënë plagë.

Fatkeqësisht, të dyja metodat e mbjelljes së flokëve FUE dhe FUT lënë cikatrice në një shkallë të luhatshme. Megjithatë, për fat të mirë, në të dyja situatat, këto plagë janë të padukshme me sy të lirë. Le të shqyrtojmë secilën teknikë në më shumë detaje.

Siç u përmend më lart, transplantet e flokëve FUT marrin transplantet e flokëve si një rrip i kokës nga rajoni i dhuruesit përpara se shiriti të ndahet në seksione më të vogla për implantim. Kjo metodë, për shkak të sipërfaqes më të madhe të indit që hiqet gjatë nxjerrjes, mund të shkaktojë një mbresë të dukshme lineare në pjesën e pasme të kokës.

Megjithatë, mbresa do të fillojë të zbehet natyrshëm, pas disa muajsh, pasi indi të jetë forcuar, si pjesë e procesit të rikuperimit. Një tjetër gjë që do të ndihmojë në fshehjen e shenjave është rritja e flokëve të rinj. Shumë njerëz vendosin të bëjnë një tatuazh mjekësor për të fshehur edhe më tej shenjat. Pas operacionit FUT, kërkohen modele flokësh më të gjata për të fshehur plagët.

Kur krahasohet me transplantin e flokëve FUT, transplanti i flokëve FUE ka shumë më pak gjasa të lërë plagë të dukshme. Kjo është për shkak të mënyrës se si kryhet vetë teknika.

Duke parë që graftet e flokëve merren si folikula individuale të flokëve dhe jo si rrip, pritet të ketë vetëm plagë të vogla, më pak se një milimetër në diametër, në rajonin e dhuruesit. Këto plagë të vogla bëhen shpejt të padukshme sapo flokët rriten përtej nivelit 1. Kjo është një qasje më e përshtatshme për ata individë që dëshirojnë t’i stilojnë flokët me modele flokësh më të shkurtër duke ecur përpara.

Rezultatet e transplantit te flokeve

Afati kohor për rritjen e transplantit të flokëve

Një nga pyetjet më të shpeshta pas transplantimit të flokëve është në lidhje me afatin kohor për rritjen e flokëve të rinj.

Është e rëndësishme të theksohet se rritja e flokëve pas një transplantimi të flokëve nuk ndodh menjëherë. Kërkon durim dhe respektim të rreptë të udhëzimeve të kujdesit të mëvonshëm të ofruara nga kirurgu juaj.

Le të shqyrtojmë fazat e ndryshme që zakonisht ndjekin një procedurë të transplantimit të flokëve:

0-5 ditë

Gjatë ditëve fillestare pas transplantimit të flokëve, fokusi nuk është në rritjen e flokëve, por më tepër në mbijetesën e folikulave të flokëve të transplantuar dhe pranimin e këtyre folikulave nga skalpi.

Për të siguruar suksesin dhe rritjen e ardhshme të transplanteve të flokëve tuaj të sapo transplantuar, është thelbësore t’i mbroni ato nga rreziqet e mundshme si dehidrimi dhe mungesa e oksigjenit. Shmangni prekjen e transplanteve në ditët menjëherë pas procedurës. Klinikat me reputacion të transplantit të flokëve do t’ju ofrojnë udhëzime të hollësishme për kujdesin e mëvonshëm, duke përfshirë udhëzimet se kur dhe si t’i lani flokët.

2 javë – 3 muaj

Është e rëndësishme të mos shqetësoheni nëse keni rënie të flokëve pas një operacioni të transplantit të flokëve. Kjo rënie është një pjesë normale e ciklit natyror të rritjes së flokëve, i cili përbëhet nga tre faza: rritja, tranzicioni dhe pushimi.

Pas një procedure të mbjelljes së flokëve, është e zakonshme që flokët e transplantuar të hyjnë në një fazë pushimi. Gjatë kësaj faze, rrënjët e flokëve mund të heqin flokët e tyre ekzistues.

Kjo rënie është një pjesë e natyrshme e ciklit të rritjes së flokëve dhe nuk duhet të jetë shkak për alarm.

3-12 muaj

Ju mund të prisni që flokët tuaj të rinj të fillojnë të rriten, duke rritur gradualisht volumin dhe duke punuar drejt arritjes së pamjes dhe stilit të dëshiruar.

12-18 muaj

Rreth një vit pas procedurës së mbjelljes së flokëve, zakonisht mund të prisni që rezultatet përfundimtare të bëhen më të dukshme.

Takimet pasuese

Klinikat me reputacion të transplantit të flokëve kanë prioritet ndjekjen e rregullt me pacientët e tyre. Në Advanced Hair Clinic, ne sigurojmë që pacientët tanë të marrin kujdes të plotë duke ofruar konsultime pasuese sipas nevojës. Ne inkurajojmë komunikimin e hapur gjatë gjithë periudhës së rikuperimit, ku mund të kontaktoni me çdo pyetje ose shqetësim dhe të ndani foto për vlerësim.

Pi7compressedman scratching his head

Sa kohë mund të pritet zakonisht të zgjasin rezultatet e një transplanti flokësh?

Rezultatet e një transplanti flokësh mund të jenë afatgjatë dhe mund të zgjasin edhe gjatë gjithë jetës. Pas vitit fillestar, flokët e transplantuar kanë tendencë të ruajnë rritjen dhe karakteristikat e tyre. Ndërsa përvojat individuale mund të ndryshojnë, nuk është e pazakontë që rezultatet të ruhen për 15-20 vjet ose edhe më gjatë.

Nëse jeni duke përdorur medikamente për të parandaluar humbjen e mëtejshme të flokëve, kjo mund të ketë një ndikim pozitiv në rezultatet afatgjata të transplantit tuaj të flokëve. Këto medikamente, të tilla si finasteride ose minoxidil, mund të ndihmojnë në ngadalësimin ose ndalimin e përparimit të rënies së flokëve, duke siguruar që flokët e transplantuar të mbeten në pozicionin e dëshiruar për një periudhë të gjatë.

Cilat janë disa mënyra efektive për të gjetur një klinikë me reputacion dhe të besueshme për transplantin e flokëve?

Kur kërkoni për klinikën më të mirë të transplantit të flokëve për nevojat tuaja, merrni parasysh katër kriteret e mëposhtme:

 • Verifikoni që klinika ka licencat dhe regjistrimet e nevojshme
 • Zgjidhni kirurgë me përvojë që kanë një histori në trajtimin e suksesshëm të rënies së flokëve
 • Kontrolloni për komentet e klientëve në internet për të fituar njohuri mbi reputacionin e klinikës
 • Konfirmoni nëse kirurgët kanë një prani të vendosur në internet mund të sigurojë besim shtesë në ekspertizën e tyre

Advanced Hair Clinic ofron paketa gjithëpërfshirëse të transplantit të flokëve që përfshijnë kujdesin e mëtejshëm të përshtatur. Me 15 vjet përvojë të gjerë dhe çmime me kosto të ulët që do t’ju heqë mendjen, Advanced Hair Clinic është në shërbimin tuaj. Zbuloni detaje të mëtejshme rreth trajtimeve tona të mbjelljes së flokëve ose ndërmerrni hapin tjetër duke na kontaktuar për të caktuar një konsultë me një nga kirurgët tanë me shumë përvojë, të cilët janë të njohur në industri.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian