4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

Stresi dhe rënia e flokëve: Si mund t’a trajtoni?

Share this post:
Renia e flokeve nga stresi

Table of Contents

Stresi është pjesë e natyrës njerëzore. Faktorë të tillë si jeta familjare, marrëdhëniet, shkolla apo edhe puna mund të shkaktojnë stres tek çdo person, qoftë afatgjatë apo afatshkurtër. Siç shumë prej nesh e dinë, stresi ka efekte anësore fatkeqe, por pyetja mbetet: a është humbja e flokëve mes tyre? Vazhdoni lexoni për të zbuluar nëse situatat ekstreme stresuese mund të çojnë në humbjen e flokëve dhe si.

Renia e flokeve nga stresi

A mund të shkaktojë stresi rënie të flokëve?

Stresi ndikon në jetën e dikujt në forma të ndryshme duke shkaktuar një sërë efektesh anësore në trup dhe në mendje. Merrni, për shembull, një sistem imunitar të dobësuar dhe sulme të sistemit imunitar për gratë dhe burrat. Ju mund të keni vënë re që njerëzit përjetojnë më shumë ftohje të zakonshme dhe sëmundje të tjera të shkurtra sa herë që janë të stresuar.

Megjithatë, stresi nuk shkakton vetëm kaq – mund të ndikojë edhe në flokët tanë. Ekziston një ndërlidhje midis rënies së flokëve dhe stresit ekstrem për të cilën shumë njerëz nuk kanë informacion. Kur vihet nën stres të madh, një person mund të përjetojë një nga tre llojet e rënies së flokëve. Një rënie e tillë e flokëve mund të ndodhë papritur dhe të jetë shkaku i humbjes së fijeve të ndryshme të flokëve, gjë që, për fat të keq, mund të rezultojë në shumë më tepër stres për individin e prekur.

3 mënyra se si stresi mund të ndikojë në rënien e flokëve

Tre janë mënyrat përmes të cilave një individ mund të përjetojë shkallë të ndryshme të rënies së flokëve, kur është nën stres ekstrem. Tre mënyrat përfshijnë sa vijon:

#1 Telogen Effluvium

Nëpërmjet telogen effluvium, nivele të theksuara stresi mund të shtyjnë sasi të mëdha të gjëndrave të flokëve drejt një faze pushimi. Disa muaj më vonë, megjithatë, sa herë që jeni duke larë ose krehur flokët në mënyrë të rastësishme, do të vini re që copat e prekura të flokëve nga telogen effluvium të bien. Kjo lloj e rënies së flokëve mund të çojë në shkëputje të papritur të disa fijeve, pavarësisht se ndjenjat stresuese mund të kenë kaluar.

#2 Trichotillomania

Keni pasur ndonjëherë dëshirën për të tërhequr në mënyrë dërrmuese dhe të parezistueshme qime nga skalpi, vetullat apo ndonjë pjesë tjetër e trupit tuaj? Kjo është ajo që është trichotillomania. E ardhur si rezultat i ankthit të madh, stresit emocional, depresionit dhe emocioneve të tjera, trichotillomania mund të kushtojë shumë fije floku nëse nuk trajtohet.

#3 Alopecia Areata

Alopecia Areata mund të vijë si rezultat i një sërë faktorësh, përfshirë stresin. Simptoma kryesore që shumë individë që vuajnë nga ky lloj i humbjes së flokëve të lidhur me stresin mund të vërejnë është se rënia e flokëve vjen papritmas. Ky është lloji i humbjes së flokëve që ndodh për shkak të sistemit imunitar të një personi që sulmon folikulat e flokëve. E thënë thjesht, duke sulmuar folikulat e flokëve, sistemi imunitar luan një rol të madh në rënien e flokëve dhe humbja eventuale e fijeve të flokëve mund t’ju lërë me ndjenjën e më shumë stresit dhe shqetësimit.

A mund të shkaktojë stresi rënie të përhershme të flokëve?

Është vërtetuar se stresi mund të shkaktojë rënie të flokëve, por a është kjo rënie e flokëve e përhershme? Ana e mirë e të gjithave është se stresi mund të trajtohet lehtësisht, që do të thotë se humbja e flokëve mund të marrë fund gjithashtu duke trajtuar stresin dhe duke marrë trajtimet e duhura kur është e nevojshme. Asgjë nuk është permanente, dhe as humbja e flokëve. Në fakt, ekzistojnë dy metoda që shihen si zgjidhje për humbjen e flokëve të lidhur me stresin, duke përfshirë:

Mbejllja e flokeve per trajtimin e renies se flokeve nga stresi

Transplantet e flokëve

Duke u përballur me llojet e humbjes së flokëve të lidhura me stresin mund të jetë asfiksues, por fatmirësisht, ka transplantime flokësh që mund të ndihmojnë në transplantimin e folikulave të flokëve të shëndetshme në rajonet ku flokët po rrallohen. Kur përballeni me rënien e flokëve për shkak të stresit, ky lloj trajtimi mund të shihet si një mënyrë për të rikthyer vetëbesimin tuaj, krahas flokëve tuaj.

Koha

Kur lidhet me telogen efluvium, veçanërisht, lajmi i mirë është se kjo lloj humbje e flokëve rezulton në rrallimin e përhapur, që do të thotë se flokët mund të rriten përsëri pas një kohe me ushqimin e duhur dhe trajtimet e stresit.

Si të ndaloni rënien e flokëve nga stresi?

Rruga më e mirë e mundshme që duhet ndjekur për t’i dhënë fund stresit është ta trajtoni atë nëpërmjet ndryshimeve të kryera në stilin e jetesës, apo edhe trajtimit mjekësor kur nevojitet. Disa metoda dhe strategji për të ndaluar ose parandaluar shfaqjen e vazhdueshme të stresit mund të përfshijnë:

  • Aktivitetin fizik: edhe aktivitete që mund të duken sikur nuk bëjnë shumë si shëtitjet e shkurtra ose vrapimi.
  • Aktivitetet relaksuese: provoni jogën ose meditimin.
  • Kujdesi për trupin tuaj: ushqimi i shëndetshëm dhe një gjumë i qetë gjatë natës janë thelbësore.
  • Terapia: megjithëse për shumë është e vështirë të shprehen te një terapist ose profesionist tjetër mjekësor, kjo është jashtëzakonisht jetike kur kemi të bëjmë me ndjenjat dërrmuese të stresit.

Konsideroni një transplant flokësh për trajtimin e humbjes së flokëve të lidhura me stresin

Pra, nëse pyetja “A mund të shkaktojë stresi rënie të flokëve?” ju ka shkuar ndonjëherë në mendje, tani e keni përgjigjen. Po. Ne e dimë mirë se stresi mund të dëmtojë shumë jetën tuaj, por mos lejoni që ai të dëmtojë flokët tuaj. Kështu, nëse jeni duke përjetuar rënie të rëndë të flokëve të lidhura me stresin ose jeni duke pyetur veten se cili është shkaku i rënies së flokëve, kërkoni një konsultë me specialistët tanë në Advanced Hair Clinic.

Përmbledhje e procesit të transplantit të flokëve

Pas zgjedhjes së metodës së duhur për mbjelljen e flokëve, tani jeni gati në fund të diskutimit, dhe shumë më afër marrjes së një vendimi. Dihet gjerësisht se familjariteti eleminon ankthin duke minimizuar frikën ndaj të panjohurës. Gjatë gjithë këtij blogu, ne do të zbërthejmë me detaje përmbledhjet e procesit të transplantimit të flokëve hap pas hapi.

Menjëherë pas caktimit të takimit me klinikën e duhur, fillimisht do të pranoheni për një konsultë ballë për ballë gjatë së cilës kirurgu do të vlerësojë gjendjen e kokës tuaj dhe do të bëjë analizat e gjakut për të përfunduar përshtatshmërinë tuaj. Procedura do të fillojë brenda një kohe të shkurtër.

Konsulta per mbjelljen e flokeve

Dizajni i vijës së flokëve

Pasi të jetë konfirmuar kandidatura juaj, infermieret do t’ju transferojnë në dhomën e kirurgjisë dhe do t’ju ofrojnë diçka për të veshur. Më pas, kirurgu do të arrijë për të vizatuar vijën e flokëve tuaj duke përdorur një Sharpie. Pas diskutimeve dhe negociatave, kapacitetit dhe kufizimeve të vendeve të donatorëve, vija juaj e flokëve do të vizatohet dhe me miratimin tuaj, nis faza tjetër.

Rruajtja

Më pas, vendet e donatorëve do të rruhen. Edhe pse shumë e papërshtatshme për disa, rruajtja e zvogëlon rrezikun e infeksionit. Si pasojë, ajo siguron shanse për rezultate më të mira.

Aplikimi i anestezisë

Pas përfundimit të fazës së rruajtjes, do të injektohet anestezi lokale si në rajonin e dhuruesit ashtu edhe në atë marrës. Gjatë kësaj faze, ju mund të zgjidhni midis dy opsioneve – aplikimin e rregullt të anestezisë duke përdorur injeksione me gjilpërë ose teknikën NFI. E para nuk ka nevojë për shumë aplikim, ndërsa e dyta, për ju që nuk keni dëgjuar kurrë për të, i referohet injeksioneve pa gjilpëra. Për shumë njerëz, edhe thjesht termi dhimbje është i papranueshëm dhe nëse e gjeni veten brenda kësaj kategorie, NFI është alternativa e duhur për ju.

Ekstraktimi

Me përfundimin e aplikimit të anestezisë lokale, kirurgu më pas do të kalojë në fazën e ekstraktimit. Gjatë gjithë kësaj kohe, ai ose ajo do të përdorë një mikro-punues për të izoluar qimet e dhuruesve me cilësi të lartë. Qasja që ndjek grushti është krijimi i një prerje rrethore, pak më të madhe në rreze se njësitë folikulare. Pasi njësitë të jenë ndarë, kirurgu më pas do t’i nxjerrë ato duke përdorur pincë mjekësore dhe duke i ruajtur në një tretësirë hipotermosol.

Kirurgjia per transplantin e flokeve

Hapja e kanalit

Tjetra në radhë është hapja e kanalit. Kirurgu do të fillojë të krijojë mikro-prerje për të vendosur më vonë njësitë folikulare të nxjerra në rajonet e marrësve dhe duke përdorur një teh. Ju gjithashtu keni opsione zgjedhjeje gjatëkësaj procedure, midis Sapphire FUE ose FUE të rregullt. FUE i rregullt përdor tehe çeliku që kanë ekstremitete në formë U dhe në këtë mënyrë, ndikojnë në mënyrë antagoniste në ritmin e procesit dhe numrin e implantimeve për seancë. Përkundrazi, Sapphire FUE përdor majat e tehut më të mprehta në formë V që e bëjnë procesin shumë më të shpejtë, më të sigurt për indet ngjitur dhe më të pastër.

Numri i prerjeve mbështetet tërësisht në pjesë të barabarta të numrit të transplanteve që do të transplantohen dhe numrit të zonave donatore.

Implantimi

Më pas, njësitë folikulare të mbrojtura do të vendosen njësi për njësi për prerje nëpërmjet pincës. Procedura e mbjelljes së flokëve pak nga pak po i afrohet fundit.

A ka ndërprerje gjatë procesit?

Mos kini frikë, procesi nuk është në vazhdimësi. Midis çdo hapi ka një pushim të shkurtër gjatë të cilit infermieret do t’ju ofrojnë një vakt dhe do t’ju japin leje të pushoni për rreth 15 minuta.

Mbjellja e flokeve ne Shqiperi tek Advanced Hair Clinic

Rezervoni sot një konsultë me Advanced Hair Clinic

Për të mësuar më shumë rreth rënies së flokëve, pavarësisht nëse është e lidhur me stresin apo jo dhe për të gjetur shkakun përfundimtar pas saj, na kontaktoni sot. Ne në Advanced Hair Clinic, jemi të pajisur me të gjitha mjetet dhe një staf që do t’ju ofrojë transplantin e duhur të flokëve të nevojshëm. Kini parasysh se transplanti i flokëve që ju ofrojmë do të japë rezultate të përhershme, duke ju lënë pa shqetësime për humbjen e flokëve përsëri në të ardhmen e afërt.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian