4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

A Lënë Plagë Transplantet E Flokëve?

Share this post:
Foto qe ilustron nje pacient i cili eshte rikuperuar nga nje procedure per transplantimin e flokeve.

Table of Contents

Metodat kirurgjikale të transplantimit të flokëve janë përmirësuar goxha që nga ditët fillestare kur përdoreshin tapat e flokëve. Pavarësisht kësaj, cikatricet janë një nga nënproduktet e pashmangshme të procedurës. Ekzistojnë dy lloje të metodave kirurgjikale që janë shumë të përhapura në ditët e sotme. Dhe secila prej tyre gjeneron një lloj të ndryshëm të cikatriceve (plagëve). Në pjesën më të madhe, aftësia dhe përvoja e kirurgut mund të përcaktojnë sasinë e plagëve që do t’ju mbeten. Cilado metodë që zgjidhni, dijeni se metodat e mbylljes së plagëve janë përmirësuar gjithashtu, krahas vetë procedurave.

Foto qe ilustron proceduren e transplantimit Sapphire FUE ne Shqiperi.

Procedurat E Transplantit

Dy procedurat kirurgjikale më të përdorura për transplantin e flokëve janë transplantimi i njësisë folikulare (FUT) dhe nxjerrja e njësisë folikulare (FUE).

Brenda tre deri në gjashtë muaj, të dy operacionet fillojnë të prodhojnë rritje të dukshme të flokëve.

FUE

Procedura e transplantit të flokëve Sapphire FUE përdor folikulat e flokëve që nxirren nga anët ose pjesa e pasme e kokës (vendet e dhurimit). Kirurgu do të kryejë heqjen e çdo grafti të folikulit të qimeve një nga një me një mjet mikro-punues. Çdo nxjerrje lë një plagë të vogël rrethore, rreth 1 milimetër në diametër.

Në varësi të numrit të folikulave të qimeve të nxjerra, kjo mund të shtojë deri në qindra apo ndonjëherë edhe mijëra plagë të shenjave të shpimit. Plagë të tilla mund të duken si pika të vogla të bardha pas shërimit. Çdo gjëndër floku përmban një deri në katër qime.

Më pas, qimet transplantohen në vendet e trasnplantimit, ku bëhen prerje të vogla për çdo qime individuale. Kuptohet, për shkak të natyrës së mundimshme të këtij procesi, mund të nevojiten shumë orë apo edhe ditë për operacionin.

Për më tepër, procedura mund të përsëritet disa herë gjatë dy deri në tre muajve për të arritur rezultatet më të mira. Vlen të theksohet se procedura FUE kryhet në baza ambulatore dhe nën administrimin e anestezisë lokale. Nuk kërkohen qepje dhe periudha e rikuperimit është mjaft e shpejtë dhe e shkurtër.

FUT

Procedura FUT ka nevojë për një rrip të lëkurës së kokës për t’u hequr në mënyrë kirurgjikale, një që përmban qime nga vendi i dhurimit – i cili zakonisht ndodhet në pjesën e pasme të kokës. Pasi të jetë hequr shiriti i flokëve, zona do të qepet.

Procedura lë një plagë lineare, me gjatësi të ndryshme, në varësi të madhësisë së shiritit që është nxjerrë. Në raste të caktuara, plaga mund të shtrihet nga një vesh në tjetrin. Më pas, graftet e folikulave të flokëve hiqen nga shiriti i kokës dhe ato janë më se gati për t’u implantuar në vendet e trasnplantimit, ku më parë janë kryer prerje të vogla për çdo qime individuale.

Procedura FUT, njëlloj si FUE, kryhet gjithashtu nën administrimin e anestezisë lokale dhe kryhet në baza ambulatore. Qepjet hiqen rreth 10 ditë më vonë. Procedura e plotë mund të gjenerojë pak më shumë ënjtje dhe dhimbje në krahasim me procedurën FUE, dhe sigurisht, rezultatet ndryshojnë nga një individ në tjetrin.

Foto qe ilustron konsulten fillestare para mbjelljes se flokeve ne Shqiperi.

Heqja E Cikatriceve Të Transplantit Të Flokëve

Me përdorimin e procedurave të tjera të ndryshme do të ketë zvogëlim të përmasave të plagëve të krijuara përmes procedurës FUT. Përkundër faktit se suksesi i tyre nuk është gjithmonë një garanci dhe disa plagë janë pothuajse më të sigurta se do të mbeten. Mbani në mend se me plakjen, skalpi i kokës do të fillojë të ulet natyrshëm, gjë që mund ta bëjë plagë më të dukshme dhe më të gjerë.

Një alternativë tjetër mund të jetë implantimi i folikulave të flokëve në plagën e mbetur nga FUT, me përdorimin e metodës FUE. Efikasiteti i këtij opsioni do të përcaktohet, pjesërisht, nga trashësia e plagës. Plaga shpesh mund të hollohet me përdorimin e ilaçeve, gjë që e bën atë më të zbatueshme në raste të caktuara. Vlen të përmendet: lëkura e plagosur nuk qëndron gjithmonë mbi graftet siç bën lëkura e shëndetshme. Kirurgu do të jetë ai që mund të tregojë nëse procedura mund të funksionojë për ju.

Si T’i Fshihni Plagët

Një tjetër opsion është fshehja e plagëve. Kjo mund të bëhet përmes rritjes së qimeve mbi vendin e dhurimit. Disa lloje të plagëve, duke përfshirë plagët keloide, mund të jenë pak më të vështira për t’u fshehur se të tjerat. Shenjat keloide, janë plagë të ngritura, të cilat mund të bëhen më të mëdha se plaga fillestare kirurgjikale. Ato mund të rriten vazhdimisht gjatë muajve ose viteve. Disa individë janë më të ndjeshëm ndaj plagëve keloide se të tjerët. Njoftoni kirurgun tuaj nëse keni pasur një plagë keloide para se t’i nënshtroheni ndonjë lloji të procedurës së transplantit të flokëve. Ekzistojnë gjithashtu procedura që mund të ndihmojnë në fshehjen e plagës suaj:

Mikropigmentimi I Skalpit (SMP)

Referuar gjithashtu si tatuazhi i skalpit ose tatuazhi mjekësor i vijës së flokëve, kjo procedurë e qëndrueshme përfshin injektimin e pigmentit drejtpërdrejt në lëkurën e kokës, duke siguruar një pamje të flokëve më të trashë. Disa njerëz vendosin për SMP në vend që t’i nënshtrohen një procedure të transplantimit të flokëve.

Mikropigmentimi i kokës mund të përdoret gjithashtu në vendet e plagosura të lëna pas nga FUT ose FUE.

Megjithatë, procesi mund të marrë disa seanca për të përfunduar, bazuar në madhësinë e rajonit që do të injektohet. Ngjyra e bojës zgjidhet në mënyrë që të mund të përputhet me ngjyrën tuaj aktuale të flokëve. Mos harroni se flokët tuaj mund të thinjen ose mund të bëhen më të çelëta, por ka shumë të ngjarë që boja nuk do të ndryshojë ngjyrë me të njëjtin ritëm.

Procedura mund të jetë pak e pakëndshme.

Trikopigmentimi (TMP)

Trikopigmentimi ose TMP është një formë e përkohshme e mikropigmentimit të skalpit. Procedura ofron bojë gjysmë të përhershme duke parë ndërsa fut bojën në shtresën e sipërme të dermës. Koha që zgjat nga boja TMP mund të ndryshojë nga një klinikë në tjetrën, afërsisht gjashtë muaj deri në tre vjet. Procedura gjithashtu mund të jetë fizikisht e pakëndshme për disa njerëz.

Foto qe ilustron rezultatet e mbjelljes se flokeve ne Shqiperi.

Trajtimi Me Lazer

Trajtimi me lazer mund të ndihmojë në zvogëlimin e shfaqjes së plagëve dhe shpesh përdoret në lidhje me TMP ose SMP. Lazeri ndihmon në shënjestrimin dhe heqjen e lëkurës së dëmtuar në sipërfaqen e plagës. Mund të ndihmojë gjithashtu në stimulimin e prodhimit të kolagjenit në shtresën e dermës së lëkurës, përtëritjen e elasticitetit dhe pamjen e përgjithshme të lëkurës. Është një procedurë që nuk është projektuar posaçërisht për heqjen e plagës së transplantit të flokëve dhe sikurse me dy trajtimet e mëparshme, rezultatet e trajtimit me lazer mund të ndryshojnë gjithashtu nga një individ në tjetrin.

A Mund Të Rriten Flokët Pas Plagëve?

Në fakt, jo. Le ta shpjegojmë në terma më të thjeshtë: duke pasur parasysh mungesën e folikulave të qimeve në një plagë, nuk ka asnjë mënyrë që flokët të rriten në indet e plagës. Megjithatë, ekziston ende mundësia për të kryer një transplant flokësh në indin e plagës. Për ta bërë këtë, kirurgu do të vazhdojë me implantimin e qimeve ende të pranishme në folikulat në plagë.

Kjo do të mundësojë që qimet të fillojnë të zënë rrënjë pas transplantit të flokëve dhe më pas do të rriten sapo të krijohet një lidhje me enët e gjakut. Me formulime të ndryshme, folikulat e qimeve zakonisht do të fillojnë të rrisin përsëri qime për një pacient FUE/FUT pasi vendi të jetë shëruar plotësisht dhe folikulat të jenë transplantuar plotësisht nga kirurgu në lëkurë për të marrë rrjedhën dhe furnizimin e duhur të gjakut nga enët e gjakut afër.

Foto qe ilustron konsulten me mjekun per transplantin e flokeve.

Po Kërkoni Ndihmë Për Transplantin E Flokëve Në Tiranë, Shqipëri?

Edhe pse metoda FUT (ekstraktimi i njësisë folikulare) është një ndërhyrje mjaft e drejtpërdrejtë me pak ose aspak mundësi për plagë, ka ende rëndësi se kush e kryen procedurën. Një kirurg me përvojë dhe i kualifikuar mirë për mbjelljen e flokëve, si ata që gjenden në Advanced Hair Clinic, mund t’u sigurojë pacientëve rezultatet që ata po përpiqen të arrijnë. Kirurgët në Advanced Hair Clinic, do të imitojnë modelin natyral të rritjes së flokëve të një individi në rajonet me flokë të rënë ose të holluar për t’i ofruar një pamje më natyrale dhe më të plotë vijës së flokëve të pacientit, duke i siguruar atyre një nga rezultatet më të mira të restaurimit të flokëve.

Të dyja metodat e mbjelljes së flokëve, si FUT dhe FUE, janë qasje inovative për të lehtësuar rënien e flokëve ose rënien e flokëve me model, në mënyrë që pacientët të ndihen shumë më të rinj dhe shumë më të sigurt. Ekipi ynë në Advanced Hair Clinic është i përkushtuar për të ofruar të dyja këto teknika me pamje natyrale dhe të jashtëzakonshme për gratë dhe burrat. Na kontaktoni sot për të vendosur një konsultë për rikthimin e flokëve.

FAQs

A Janë Të Përhershme Shenjat E Transplantit Të Flokëve?

Ngjashëm me procedurat e tjera kirurgjikale, transplantet e flokëve lënë plagë të përhershme. Për fat të mirë, plagët e FUE janë pothuajse të padukshme dhe ekzistojnë qasje të ndryshme për të fshehur plagët e FUT dhe për ta bërë atë shumë më diskrete.

A Mund Të Eleminohen Plagët E Transplantit Të Flokëve?

Edhe pse indi i plagës në thelb nuk mund të zhduket, ekzistojnë mënyra për ta bërë atë më pak të dukshëm, të tilla si trajtimet me lazer, rritja e flokëve apo edhe mikropigmentimi.

A Mund Të Bëhet Transplanti I Flokëve Në Indin E Plagës?

Transplantet e flokëve FUE mund të kryhen në indet e plagëve. Megjithatë, duhet theksuar se ato janë mjaft më komplekse se një procedurë standarde që nënkupton rezultate më pak të suksesshme. Diskutoni fillimisht me mjekun tuaj, i cili mund t’ju japë rekomandime nëse keni të drejtë ti nënshtroheni transplantimit.

Sa Kohë I Duhet Një Plage Të Transplantit Të Flokëve Për T’u Shëruar?

Shërimi i plagëve është pjesë e procesit të rikuperimit të procedurës së transplantit të flokëve. Në përgjithësi, duhen afërsisht dy javë për rikuperimin dhe shërimin nga një transplant flokësh, megjithatë, duke pasur parasysh se çdo pacient është i ndryshëm, mund të duhet më shumë kohë për disa se të tjerët.

Si Duket Një Plagë E Transplantit Të Flokëve?

Në varësi të procedurës, një plagë e transplantit të flokëve do të duket ndryshe. Një transplant flokësh FUT mund të rezultojë në një mbresë të vetme lineare, zakonisht në pjesën e pasme të kokës. Ndërsa një transplant flokësh FUE, në vend të kësaj, do të rezultojë në disa plagë të vogla rrethore që shpesh janë shumë të vogla për t’u parë.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian