4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

Përgjigjet e 16 pyetjeve kryesore rreth mbjelljes së flokëve

Share this post:
Mbjellja e flokeve ne Shqiperi

Table of Contents

Në Advanced Hair Clinic, ne i kushtojmë vëmendje të veçantë edukimit të pacientit. Në artikujt e kaluar, kemi shkruar shumë tema në lidhje me mbjelljen e flokëve, që gjenden lehtësisht në blogun tonë të lexuar prej shumë njerëzve, me objektivin e vetëm për të siguruar që pacientët tanë të njihen procedurën dhe procesin e rikuperimit. Ju do të jeni në gjendje të gjeni një gamë të gjerë këshillash të dobishme në faqen tonë të internetit, duke filluar me udhëzimet se si të lani flokët pas një transplanti flokësh, duke përfunduar me fazat e rritjes së flokëve, udhëzime që janë të dobishme për këdo që kërkon t’i nënshtrohet ndërhyrjes së transplantit të flokëve. Në këtë blog, dëshirojmë të fokusohemi në pyetjet më të zakonshme që na bëjnë pacientët tanë, duke iu dhënë atyre përgjigje.

Pyetjet kryesore rreth mbjelljes se flokeve

16 Pyetje dhe Përgjigje rreth transplantit të flokëve

A është transplantimi i flokëve një zgjidhje e mirë për rënien e flokëve?

Që dikush të marrë në konsideratë një operacion të transplantimit të flokëve, është jetike që fillimisht të përcaktohen disa pritshmëri realiste. Ndonëse është e vërtetë që një transplant flokësh mund të jetë një alternativë që ofron një përmirësim mbresëlënës, nuk është zgjidhja e duhur në çdo rast. Kjo mund t’ju tregojë mjaftueshëm përse i kushtojmë kaq shumë vëmendje edukimit të pacientit dhe përzgjedhjes së duhur të pacientit.

Për më tepër, kjo thekson vlerën e të paturit një konsultë me një kirurg të certifikuar të transplantit të flokëve për t’u siguruar që të merrni udhëzime dhe këshilla të duhura. Praktikuesit e mirëpërgatitur nuk ju shtyjnë drejtpërsëdrejti t’i nënshtroheni operacionit, pasi ata e dinë shumë mirë se paraprakisht duhet të merren parasysh gjëra të tjera. Gjëra të tilla përfshijnë shkallën e rënies së flokëve, shkakun e saj dhe moshën e pacientit.

Nxitimi për t’iu nënshtruar një ndërhyrjeje kirurgjikale, duke e menduar atë si zgjidhjen përfundimtare të rënies së flokëve, mund të rezultojë në probleme më të mëdha. Kjo është arsyeja pse, do të ishte më e saktë të merrni kohë për tu menduar për transplantin e flokëve si zgjidhjen e fundit, jo alternativën e vetme.

A mund të ketë rënie të flokëve pas një transplanti?

Megjithëse procesi është i natyrshëm, do të ishte jo e saktë të thuhet se nuk ka shans të ndodhë. Pas bashkimit të folikulave të flokëve në zonat ku flokët po minimizohen ose pakësohen, ai ka aftësinë të rikthejë lëkurën në gjendjen e mëparshme. Sigurisht, nuk është çudi nëse një pjesë e flokëve tuaj bie për tre muajt e parë pas transplantimit të flokëve. Mos u stresoni gjatë kësaj kohe. Shërimi mund të zgjasë nga 6 muaj deri në një vit. Pavarësisht gjithçkaje, sa herë që përfundon sistemi rehabilitues dhe shërimi, folikulat e transplantuara fillojnë të zhvillojnë qime që do të mbulojnë zonat e zhveshura në lëkurën e kokës. Evolucioni i folikulave të flokëve është i qëndrueshëm; kthimi në pozicionin e tyre të kaluar është praktikisht i pamundur. Megjithatë, ashtu si pjesa tjetër e gjëndrave të flokëve në trupin tuaj, folikulat e transplantuara kanë gjithashtu një jetëgjatësi. Duke qenë një pjesë e trupit tuaj që rritet natyralisht, flokët kanë një jetëgjatësi. Në një moment në të ardhmen, ata mund të ndërpresin prodhimin e të njëjtës sasi flokësh që kanë prodhuar më parë.

Trajtimi per renien e flokeve tek meshkujt

Cilat kushte mjekësore mund të shkaktojnë rënie të flokëve?

Si fillim, një ekspert i çështjeve të lëkurës, i tillë si një dermatolog, do të përpiqet të përcaktojë arsyen bazë të rënies së flokëve. Një është arsyeja kryesore për rënien e flokëve: humbja e flokëve me model gjenetik mashkullor apo femëror. Kjo lloj rënieje ka probabilitet të lartë të ndodh nëse keni një familjarë të cilët kanë vuajtur nga rënia e flokëve.

Ekzistojnë gjithashtu kimikate që mund të shkaktojnë rënie flokësh kongjenitale Rënie e cila mund të shfaqet përpara adoleshencës. Shpeshherë, rënia e flokëve mund të ndodhë pa dhënë ndonjë efekt mbi modelin e zhvillimit të flokëve. Herë të tjera, procedurat mjekësore, aksidentet e tmerrshme apo edhe sëmundjet mund të shkaktojnë alopeci.

Pra, flokët tuaj do të rikthehen pa nevojën e një trajtimi. Disa nga shkaqet e tjera të rënies së flokëve përfshijnë sëmundjen e tiroides, alopecia areata, menopauzën, shtatzëninë ose lindjen, sëmundjet e kokës si ringworm dhe shumë më tepër.

Po sikur të mos jem një kandidat i mirë?

Pavarësisht nga fakti që në fillimet e zbulimit të tij u mendua se një transplant flokësh tingëllonte mjaft joshës, çështja qëndron që secili person duhet fillimisht të marrë parasysh disa elementë dhe jo thjesht t’i nënshtrohet një transplanti për problemet e tij/ saj me rënien e flokëve. Ka disa gjëra nga të cilat duhet të keni kujdes për t’u siguruar që transplantimi i flokëve është një strategji e duhur. Më poshtë mund të gjeni disa nga më të rëndësishmet:

 • Megjithëse nuk ka asnjë kufizim moshe kur bëhet fjalë për një metodë të rivënies së flokëve, një kandidat i përshtatshëm do të ishte midis 25 dhe 65 vjeç. Për fat të keq, pacientët që janë mbi 65 vjeç në përgjithësi kanë flokë të hollë dhe ky operacion thjesht nuk do të ketë ndonjë rezultat të favorshëm.
 • Për më tepër, duke qenë se nuk ka ngjashmëri midis çdo lloji së rënies së flokëve, transplantimi i flokëve do të ishte më efektiv për individët që vuajnë nga rënia e flokëve kongjenitale.
 • Pacientët që kalojnë alopecinë ose ndonjë lloj tjetër rënie flokësh do të kenë folikula të dobët të flokëve, që do të thotë se nuk ka asnjë mundësi që transferimi të jetë efektiv.
 • Dy janë komponentët më domethënës që duhen marrë parasysh kur analizohet sasia e rënies së flokëve: cilësia dhe sasia e flokëve të dhuruesit, si dhe grada e rënies së flokëve.
 • Ky është një faktor jashtëzakonisht i rëndësishëm: duke marrë parasysh që transferimet e flokëve i nënshtrohen kategorisë kirurgjikale, shëndeti i mirë i përgjithshëm është një prioritet përpara se t’i nënshtroheni transplantit të flokëve.
 • Për më tepër, një tjetër faktor i rëndësishëm është lloji i flokëve, i cili luan një rol vendimtar në përcaktimin nëse jeni apo jo një kandidat i përshtatshëm për transplantin e flokëve.

Sido që të ndodhë, është më mirë të organizoni një konsultë me një ekspert për të krijuar një ide të qartë të gjendjes suaj dhe përshtatshmërisë për një transplant flokësh.

A merr shumë kohë operacioni i mbjelljes së flokëve?

Transplantet e flokëve mund të kryhen në një seancë të gjatë, të vetme ose disa seanca të shkurtra. Për më tepër, është shumë më i zymtë se llojet e tjera të operacioneve. Koha mund të variojë.

Në përgjithësi, varet nga numri i transplanteve të implantuara, gjendja e pacientit dhe shumë më tepër. Ndërhyrjet e vogla që kërkojnë vetëm rreth 200 grafte mund të kryhen brenda disa orësh. Të tjera, më të gjera, që kërkojnë rreth 2,500 deri në 3,000 grafte, kërkojnë një takim që zgjat dy ditë, ose edhe më shumë, në varësi të klinikës.

Sa nga flokët e mi duhet të priten para procedurës?

Kjo është ndoshta pyetja që bëhet më së shumti nga pacientët tanë – veçanërisht sepse është një pikë mjaft e rëndësishme për ata që duan të mbajnë procedurën e flokëve të tyre të fshehtë pa shumë pyetje për pamjen e tyre. Disa klinicistë mendojnë se e gjithë koka juaj ka nevojë për tu rruar përpara transplantimit të flokëve. Edhe pse kjo me siguri i thjeshton gjërat për kirurgun, është pjesë e politikës së mjekëve që pacientët janë ata që vendosin për këtë, duke ndjekur dëshirat e tyre, dhe vendimi nuk ndikon negativisht në asnjë mënyrë në rezultatet. Ne nuk do t’ju shtyjmë të prisni të gjithë flokët.

Ajo që ka nevojë për tu rruajtur për të bërë të mundur suksesin e nxjerrjes së grafteve është rajoni dhurues së bashku me pjesën e pasme dhe anësore. Ne rekomandojmë të bëni një prerje flokësh përpara procedurës, me pjesën e pasme dhe anët e rruara dhe të zbehura për rreth tre centimetra. Ne i përdorim gërshërët për rajonet e donatorëve çdo herë përpara fillimit të transplantimit, të gjitha me qëllimin e vetëm për të siguruar që gjithçka është gati, edhe në rast se prerja juaj e flokëve është bërë disa ditë më parë.

Rezultatet e mbjelljes se flokeve ne Shqiperi

A do të duket natyral?

Duke marrë parasysh që transplantimi i flokëve FUE përfshin transplantimin e vetëm një deri në katër qimeve në të njëjtën kohë, ai lë hapësirë që t’i kushtohet vëmendje shumë më tepër sesa thjesht vendndodhjes së flokëve, por edhe drejtimit dhe këndit në të cilin duhet të transplantohen. Kjo, nga ana tjetër, lejon vendosjen strategjike të çdo fije floku, duke rezultuar në një pamje më natyrale.

A ka ndonjë ndërlikim nga operacioni?

Ashtu si të gjitha procedurat e tjera kirurgjikale, një operacion i transplantimit të flokëve përfshin rreziqe. Megjithatë, komplikacionet që vijnë nga trajtimi kirurgjik i rënies së flokëve janë përgjithësisht të rralla dhe shumë minimaliste. Ndër këto, gjakderdhja dhe/ ose infeksioni janë më të rrallat dhe më të voglat. 

Në tërësi, duhet të ndaloni përdorimin e aspirinës ose barnave të caktuara ose ilaçeve bimore përpara operacionit. Nëse keni disa shqetësime në mendjen tuaj, atëherë do të ishte mëse e drejtë t’i diskutoni ato me mjekun tuaj.

Cila është një metodë e përshtatshme transplanti flokësh për mua?

Dy janë metodat më të zakonshme të transplantimit të flokëve, FUE (ekstraktimi i njësisë folikulare) dhe FUT (transplantimi i njësisë folikulare). Për secilin, ka qëllime dhe pika të forta të veçanta që duhet të kenë parasysh nga mjekët dhe nga pacientët.

FUT mund të mos jetë zgjedhja për shumë njerëz për shkak të kohës më të gjatë të shërimit dhe plagës lineare që vjen me të. Megjithatë, ajo lejon një performancë më të lartë të transplanteve të donatorëve dhe ka shumë më pak thyerje. FUE, përkundrazi, është shumë më pak invazive dhe shkakton plagë më të vogla, që do të thotë se krijon gjithashtu një rezultat estetikisht më të këndshëm.

Përveç dëshirave të pacientit, zgjedhja e një metode të duhur ndikohet edhe nga aspektet anatomike. Për shembull, për ata me skalp më të ngushtë, një transplant flokësh FUE do të ishte shumë më i mirë se një FUT.

Për t’u siguruar që teknika është e përshtatshme për ta, pacientëve iu sugjerohet një konsultë ballë për ballë. Gjë që i jep leje mjekut të vlerësojë cilësinë e lëkurës së kokës, shkallën e rënies së flokëve dhe çdo fakt tjetër që do të ndihmojë në përcaktimin e metodës së duhur për t’u përdorur. Kjo është gjithashtu një mënyrë që ju të hyni në një diskutim të hapur me kirurgun për të zvogëluar alternativat tuaja që çojnë në strategjinë e duhur.

Çfarë duhet të bëj para operacionit?

Në varësi të llojit të metodës së transplantit të flokëve për tëcilin vendosni, mund t’ju duhet të kujdeseni për disa përgatitje para operacionit. Kjo përfshin sa vijon:

 • Përmbahuni nga përdorimi i produkteve të flokëve ose marrja e trajtimeve profesionale për kujdesin e flokëve ditë përpara ndërhyrjes suaj.
 • Shpëlajini flokët me kujdes, qoftë një natë apo mëngjesin para operacionit. Sigurohuni që të kontrolloni me kirurgun tuaj nëse ka nevojë për përdorimin e shampove speciale.
 • Përmbahuni nga pirja e duhanit, pirja e alkoolit ose marrja e suplementeve të vitaminës E, përpara operacionit.
 • Është shumë më mirë të shmanget filxhani i përditshëm të kafesë në ditën e operacionit.
 • Nëse vuani nga diabeti, caktoni një diskutim me kirurgun tuaj për të mësuar se si të trajtoni dietën dhe menaxhimin e insulinës në ditën tuaj të operacionit.
Rritja e flokeve pas mbjelljes se flokeve

Çfarë mund të pres nga kjo procedurë?

E gjithë procedura e transplantimit të flokëve është një proces i detajuar dhe i zellshëm që përfshin mbledhjen dhe implantimin e grafteve. Kjo, natyrisht, nënkupton që procesi kirurgjik kërkon një kohë për të përfunduar – deri në orë. Graftet e donatorëve duhet të mblidhen me kujdes për t’u siguruar që ato do të jenë ende të dobishme për implantimin. Për të dhënë një rezultat më të natyrshëm, këto grafte do të vendosen më pas në vendet e marrësit.

Rezultatet nuk janë të dukshme menjëherë pas operacionit. Grafteve të reja iu duhen muaj që të rriten dhe të arrijnë mbulimin e preferuar.

Një tjetër rënie ndodh rreth javës së dytë deri në të tetën pas një operacioni FUE ose FUT. Kjo ndodh kur graftet e reja hyjnë në fazën e pushimit të ciklit të flokëve, duke çuar në rënien e tyre, veçanërisht përgjatë zonës marrëse. Merreni me qetësi, sepse kjo është pjesë normale e procesit të shërimit dhe me kalimin e kohës në vend të tyre do të rriten qime të shëndetshme.

Nëse ka diçka për t’u entuziazmuar kur bëhet fjalë për një procedurë të mbjelljes së flokëve, kjo është dhurata e rezultateve me pamje natyrale. Megjithatë, kjo nuk duhet të merret si e mirëqenë. Pacientët duhet të bëjnë çmos për t’u përgatitur në mënyrë adekuate për të siguruar një rezultat të sigurt dhe të këndshëm. Kjo nënkupton zgjedhjen e një kirurgu të aftë dhe të certifikuar nga bordi, i cili mund të vlerësojë dhe adresojë në mënyrë të përshtatshme shqetësimet tuaja në lidhje me humbjen e flokëve.

A do ta vërejnë njerëzit që kam bërë diçka me flokët e mi?

Në fakt, kjo varet tërësisht nga shtrirja e mbulimit që ju pëlqen ose keni si qëllim. Ajo që vlen të përmendet është fakti se një kirurg i aftë do t’u japë përparësi rezultateve me pamje natyrale. E thënë thjesht, nëse jeni një person rreth të pesëdhjetave, ai ose ajo do t’ju rikthejë vijën e flokëve të një njëzet vjeçari.

Pa dyshim, ka shqetësime për plagët – arsyeja pse shumica e pacientëve favorizojnë metodën FUE dhe jo atë FUT. Rezultatet e teknikës së parë janë sa më diskrete të jetë e mundur. Me përsosjen e teknikës, është gjithashtu e mundur që rritja e flokëve të ndodhë mbi plagën në rajonin dhurues.

Sa kohë nevojitet për rikuperim?

Nëntë herë nga dhjetë, koha e rikuperimit që nevojitet për një transplant flokësh është rreth dy javë. Javë gjatë të cilave transplantet e flokëve do të zgjerohen dhe më pas do të bien. Për një proces të duhur shërimi dhe shmangien e çdo ndërlikimi, duhet të ndiqen me kujdes udhëzimet e kirurgut, si dhe pozicionet e gjumit dhe përdorimi i produkteve të sigurta për flokët. Do t’ju jepen shumë më tepër rekomandime dhe këshilla bazuar në situatën tuaj specifike.

Sa kohë duhet që flokët të rriten përsëri?

Flokët e transplantuar në përgjithësi duan deri në katër muaj që të rriten sërish. Deri atëherë, pritshmëritë janë deri në 10-80 për qind. Në muajin e dhjetë, flokët tuaj do të rriten mjaftueshëm për t’u stiluar ose shkurtuar.

Konsulta per transplantin e flokeve ne Shqiperi

A ka ndonjë rrezik për transplantimin e flokëve që duhet të di paraprakisht?

Ashtu si çdo procedurë tjetër kirurgjikale, edhe transplantimi i flokëve ka një rrezik të lartë infeksioni. Arsyeja pse përdorimi i metodës së duhur kirurgjikale dhe kujdesi pasues është kaq kritik është se thyerja e integritetit të lëkurës mund të bëhet lehtësisht një hyrje për bakteret. Disa rreziqe shoqëruese përfshijnë ënjtjen dhe gjakderdhjen, për shkak të traumës së kokës së shkaktuar nga prerjet. Për të njëjtën arsye, mpirja ose mungesa e ndjeshmërisë në zonat e trajtuara të kokës është gjithashtu shumë e mundshme.

Një gjë që duhet të kujtoni vazhdimisht është se zgjedhja e një praktikuesi më pak të aftë mund t’ju rrezikojë gjithashtu të rrisni flokë me pamje të çuditshme. Kështu, përpjekjet paraprake për të bërë një hulumtim të plotë të mjekut të transplantit të flokëve përpara se t’i nënshtroheni një operacioni, është një hap i rëndësishëm për ata që janë të interesuar të bëjnë një transplant flokësh.

A mund të pres dhimbje pas transplantimit të flokëve?

Dhimbja është reagimi më i zakonshëm ndaj traumës fizike. Prerjet e krijuara pavarësisht nga madhësia e tyre, mund të shkaktojnë një reagim të dhimbshëm pasi anestezia të ketë humbur efektin. Megjithatë, si pjesë e kujdesit pas operacionit, mjekët dentarë do të përshkruajnë ilaçe kundër dhimbjeve. Nisma për të mësuar më shumë rreth operacioneve të mbjelljes së flokëve është një masë vendimtare drejt rrugës së një operacioni të suksesshëm. Le të jemi të sinqertë, ky operacion nuk është i lehtë, kështu që është thjesht e kuptueshme që t’i nënshtroheni të mirëinformuar.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian