4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

Shkalla Norwood: Dekodimi I Fazave Të Rënies Së Flokëve Të Modelit Mashkullor

Share this post:
Foto qe ilustron konsulten me mjekun per renien e flokeve tek meshkujt

Table of Contents

Shkalla Norwood u krijua posaçërisht për të ndihmuar në klasifikimin e fazave të rënies së flokëve të kurorës së kokës, të njohura ndryshe si fazat e rënies së flokëve të modelit mashkullor, duke përdorur një shkallë nga 1 në 7. Qëllimi i shkallës është të ndihmojë gjithashtu në identifikimin e modeleve të rënies së flokëve që mund të parashikojnë përparimin e saj. Të kuptuarit e kësaj shkalle mund të ndihmojë mjekët në vendosjen e diagnozës së duhur dhe identifikimin e alternativave të duhura të trajtimit për çdo person. Shumë mjekë mund të përdorin shkallët e tyre, edhe pse ata kanë tendencën të jenë mjaft të ngjashme me shkallën Norwood. Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth fazave të shkallës Norwood, trajtimeve specifike që mund t’ju nevojiten për rënien e flokëve të modelit mashkullor, disa këshilla për shëndetin e flokëve dhe qasjet e duhura për të përballuar rënien e flokëve.

Foto qe ilustron renien e flokeve tek meshkujt sipas fazave te shkalles Norwood

Fazat E Shkallës Norwood

Shkalla e matjes së fazave të rënies së flokëve të modelit mashkullor u prezantua për herë të parë në vitet 1950 nga James Hamilton. Megjithatë, në vitet 1970, Dr. O’Tar Norwood shkoi shumë më thellë dhe e përmirësoi atë. Shkalla Norwood, e emëruar sipas themeluesit dhe krijuesit të saj, thekson se ekzistojnë shtatë faza të rënies së flokëve dhe jep modele për çdo lloj rënieje. Secila prej fazave ka një model normal dhe më pas një nënkategori të njohur si model i klasës A. Modeli normal fillon me një zonë me flokë të rënë në pjesën e sipërme të kokës, ndërsa rënia e flokëve e klasës A ka një qasje krejt të ndryshme, vija e flokëve fillon të tërhiqet nga përpara në pjesën e pasme.

Faza 1

Faza e parë e shkallës Norwood është faza e kontrollit. Individët në fazën e parë të rënies së flokëve të modelit mashkullor kanë ende një kokë plotë flokë dhe ata kanë pak ose aspak shenja të rrallimit të flokëve ose rënies së vijës së flokëve.

Faza 2 

Ata në fazën e dytë nuk shohin shumë ndryshim në kokën e tyre, përveç një vije flokësh të lehtë që tërhiqet, zakonisht që rrethon tempujt.

Faza 3

Normalisht, faza e tretë është ajo gjatë të cilës humbja e flokëve fillon të bëhet e dukshme. Vija e flokëve do të fillojë të tërhiqet prapa nga tempujt që kur shihet nga lart duket e ngjashme me një formë të lakuar “M”. Faza e tretë, klasa A, e njohur thjesht si faza 3A, është faza gjatë së cilës uljet në vijën e flokëve mund të jenë pak më pak të përcaktuara.

Faza 3 Kulmore

Sa i përket vijës së flokëve që tërhiqet, rënia e flokëve gjatë fazës së tretë kulmore është paksa e ndryshme nga faza e tretë – më pak drastike. Megjithatë, individët që vuajnë nga faza e tretë kulmore do të fillojnë gjithashtu të humbasin flokët në kurorën e kokës së tyre, megjithëse kjo më shpesh fillon si një vend i vetëm i vogël me rënie flokësh.

Faza 4

Me arritjen e fazës së katërt, ju nuk do të jeni në gjendje të vini re ndonjë rënie të flokëve me ndikim. Megjithatë, vija e flokëve do të fillojë të tërhiqet më tej dhe kur shihet nga lart do të ketë marrë tashmë një formë “U”. Dhe edhe pse njolla me flokëv të rënë në kurorë bëhet më e madhe në madhësi, do të mbetet ende një rrip flokësh midis njollës me flokë të rënë dhe vijës së flokëve që tërhiqet. Në klasën A të kësaj faze, e njohur si faza 4A, një individ do të humbasë rëniet në vijën e flokëve dhe tani do të ketë një formë shumë të përcaktuar “U” kur shihet nga lart, në vend që të vuajë nga një vend me flokë të rënë në pjesën e pasme të kokës.

Faza 5

Faza e pestë është ekuivalente me fazën e katërt, por përparimi kësaj rrradhe është më i rëndë. Ende mund të gjendet një pjesë e vogël e flokëve në mes të kurorës me flokë të rënë dhe vijës së flokëve që tërhiqet. Megjithatë, ky rrip i vogël flokësh është shumë i hollë kur krahasohet me fazën e mëparshme. Në fazën 5A, përparimi i vijës së flokëve vazhdon, drejt pjesës së pasme të kokës.

Faza 6

Dikush që po përjeton rënien e flokëve të fazës së gjashtë ka shumë më tepër gjasa të ketë mjaft rënie flokësh në pjesën e sipërme dhe të përparme të kokës. Tashmë të dy rajonet janë bashkuar dhe mes tyre nuk gjendet më asnjë rrip flokësh. Megjithëse mund të ketë ende qime në anët e kokës, pjesa e përparme dhe kurora e kokës tani janë boshe.

Faza 7

Faza e shtatë është kur rënia e flokëve fillon të ketë efekt në anët e kokës, duke lënë vetëm një unazë shumë të hollë flokësh që rrethon pjesën e jashtme të kokës.

Foto qe ilustron transplantin e flokeve per meshkuj

Trajtimet Për Rënien E Flokëve

Ekzistojnë shumë alternativa për trajtimin e rënien e flokëve të modelit mashkullor. Shumica e tyre kanë një shkallë të lartë suksesi gjatë fazave të hershme të rënies së flokëve. Për ata që fillojnë trajtimin e rënies së flokëve gjatë fazave të mëvonshme, vetëm alternativat më të forta të trajtimit janë të dobishme, siç është transplantimi i flokëve.

Në seksionet e mëposhtme, ne do t’ju tregojmë pak më shumë për disa nga opsionet e trajtimit të arritshme për të gjithë, për humbjen e flokëve.

Minoksidil

Minoksidil, i njohur edhe si Rogaine, është një ilaç që pacienti mund ta aplikojë drejtpërdrejt në lëkurën e kokës. I gjendur në dy forma, atë të tretësirës së lëngshme dhe shkumës, aplikimi është mjaft i thjeshtë. Ajo që bën Minoksidil është që trash flokët dhe nxit rritjen e flokëve në lëkurën e kokës. Sidoqoftë, rezultatet kërkojnë pak kohë për t’u bërë të dukshme. Në fakt, sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, rezultatet fillojnë të shfaqen vetëm pas 3 deri në 6 muaj të përdorimit të produktit.

Finasteride

Finasteride, i njohur gjithashtu si Propecia, është një ilaç i përshkruar që mjekët mund të sugjerojnë për humbjen e flokëve. Ky medikament është miratuar për humbjen e flokëve nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Procedurat Dermatologjike

Disa procedura mjekësore kanë aftësinë të zëvendësojnë qimet ose të ndryshojnë tërësisht skalpin e kokës për reduktimin e shfaqjes së zonave me flokë të rënë. Më poshtë janë disa nga alternativat e disponueshme:

Pigmentimi I Skalpit

Mbulimi i zonave me flokë të rënë me anë të tatuazheve të vogla mund të ndihmojë në krijimin e një iluzioni të flokëve në rajon. Kjo preferohet kryesisht për ata që pëlqejnë t’i mbajnë flokët e tyre të shkurtra ose të prera.

Transplanti I Flokëve

Gjatë kësaj procedure kryhet heqja e njollave të vogla të folikulave të flokëve të shëndetshëm nga skalpi dhe implantimi i tyre në rajonet me flokë të rënë për reduktimin e rrallimit të flokëve.

Mikroneedling

Mikroneedling përdor një mjet që përmban qindra gjilpëra të vogla për të depërtuar në lëkurë dhe për të ndihmuar rritjen e flokëve. Përcaktimi nëse mikroneedling është apo jo zgjidhja e duhur për ju mund të bëhet vetëm me ndihmën e një dermatologu.

Foto qe ilustron renien e flokeve tek meshkujt

Përballja Me Rënien E Flokëve

Përkundër faktit se shumë individë gjejnë qasje të ndryshme për trajtimin e formave të buta të rënies së flokëve, ajo ende mund të rritet me moshën. Mënyra se si një person zgjedh për të përballuar rënien e flokëve, në fund të fundit varet nga ai ose ajo. Disa njerëz bëjnë rregullime në trajtimin e tyre në mënyrë që të mund të mbajnë kokën plotë flokë për një koë më të gjatë. Edhe duke e bërë këtë, alternativat e trajtimit mund të mos jenë aq të suksesshme me plakjen dhe flokët e hollë dhe të dobët. Disa të tjerë mund të zgjedhin alternativa më të qëndrueshme dhe afatgjata, si transplantet e flokëve. Të tjerë madje mund të vendosin të vënë paruke ose mbulojnë flokët e rënë me veshje si kapelet. Madje ka edhe nga ata njerëz që zgjedhin të qethin plotësisht kokën, në vend që të kërkojnë trajtim. Mbani në mend se rënia e flokëve e modelit mashkullor është normale gjatë plakjes dhe nuk ka vend për siklet apo turp.

Përmbledhje

Rënia dhe rrallimi i flokëve janë mjaft të zakonshme, veçanërisht me plakjen. Të kuptuarit e shkallës Norwood dhe në cilën fazë të rënies së flokëve të modelit mashkullor jeni mund t’ju ndihmojë të punoni me mjekët për të zbuluar alternativat më të mira të trajtimit. Ka disa alternativa trajtimi të disponueshme për t’ju ndihmuar ta trajtoni atë, dhe rezultatet ndryshojnë, nga një individ në tjetrin.

FAQs

A Mund Të Shkoj Nga Faza E Dytë Norwood Në Fazën EParë?

Në përgjithësi, humbja e flokëve ka tendencë të përparojë nga një fazë në tjetrën. Megjithatë, nëse shkaku i rënies së flokëve është një zakon i caktuar, stresi ose stili i jetesës, një këndvështrim më pozitiv mund të ndihmojë në kthimin e efekteve, duke rikthyer nga ana tjetër vijën e flokëve në rënie në fazën 2 drejt në fazën 1. Për më tepër, rritja e flokëve mundet gjithmonë të përmirësohet me produkte për trajtimin e flokëve.

Në Çfarë Moshe Fillojnë T’iu Bien Flokët Meshkujve?

Nuk ekziston vërtet një moshë specifike për rënien e flokëve tek meshkujt. E gjitha varet nga gjenetika. Për disa burra, mund të jetë gjatë adoleshencës ose të 20-tave, për të tjerët mund të jenë të 50-at. Normalisht, meshkujt humbasin flokë me plakjen. Megjithatë, të dhënat kanë treguar se 60% e meshkujve vuajnë nga rënia e flokëve nga mosha 35 deri në 40 vjeç, koha kur nivelet e dihidrotestosteronit fillojnë të bien. Në kohën kur ata kanë arritur moshën 50 vjeç, afërsisht 85% e meshkujve janë me flokë të rënë.

A Arrijnë Të Gjithë Meshkujt Fazën E Shtatë Norwood?

Jo. Siç u përmend më lart, sasia e flokëve që humbet varet nga nivelet e DHT (dihydrotestosterone) dhe gjenetika. Shumë burra janë shumë të ndjeshëm ndaj rënies së flokëve dhe do të arrijnë në fazën 7, pavarësisht nga trajtimet e humbjes së flokëve. Shumë burra të tjerë nuk shkojnë kurrë aq lart sa faza e 7-të, edhe pa përdorimin e trajtimeve të flokëve. Në përgjithësi, modeli i rënies së flokëve do të bëhet i dukshëm rreth moshës 30 vjeçare. Pra, nëse e keni gjetur veten në fazën 7 të shkallës Norwood, deri në moshën 40 vjeç, rënia e flokëve do të jetë jashtëzakonisht e dukshme. Megjithatë, rekomandimi ynë do të ishte që burrat t’i nënshtrohen operacionit të mbjelljes së flokëve gjatë fazave të hershme të rënies së flokëve (fazat 2 deri në 5) në mënyrë që të pengojnë çdo humbje të pakthyeshme të flokëve.

Në Çfarë Faze Nuk Është I Mundur Transplantimi I Flokëve?

Ju mund t’i nënshtroheni një transplanti flokësh në çdo fazë të shkallës Norwood. Megjithatë, ne i këshillojmë pacientët e fazës 7 që të mos i nënshtrohen një të tillë, pasi nuk do të ketë qime në zonat donatore, aq sa për të arritur një mbulim të kënaqshëm. Nuk mund të themi, sidoqoftë, se nuk ka pasur operacione të suksesshme të restaurimit të flokëve për pacientët e fazës 7 të Norwood, të gjitha zonat boshe janë mbuluar falë qimeve të trupit. Kështu, një transplant flokësh në Shqipëri është i mundur në çdo fazë të shkallës Norwood, gjithçka që duhet të bëni është të gjeni disa dikë të aftë dhe të keni një sasi të lartë të rritjes së qimeve të trupit.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian