4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

Si Të Flini Pas Një Transplanti Flokësh?

Share this post:
Pozicioni i fjetjes pas nje transplanti flokesh

Table of Contents

Si të flini pas transplantimit të flokëve? Folikulat e flokëve të sapo shtuara do të jenë të brishta për rreth dhjetë ditë pas procedurës, kështu që gjumi i saktë është mjaft thelbësor. Për të penguar dëmtimin e transplantit të flokëve gjatë gjumit, sigurohuni që të flini mbi një jastëk, duke mbajtur jastëkun tuaj të udhëtimit pranë dhe duke e pozicionuar atë rreth qafës. Duke fjetur në këtë mënyrë, do të jeni pak “në këmbë”, duke u siguruar që të mos përkeqësoni ënjtjen ose të mos rrotulloheni në shtrat duke dëmtuar graftet e transplantuara pas një transplanti flokësh.

Në këtë artikull, ne do të flasim për gjithçka që lidhet me pyetjen që mund t’ju jetë duke ju ngrënë përbrenda “Si të flini pas një transplanti flokësh?”, duke përfshirë pozicionet më të mira, procesin e shërimit, gjërat që duhet të bëni dhe të mos bëni.

A Mund Të Fle Anash Pas Një Transplanti Flokësh?

Ndërhyrjet e transplantit të flokëve, qofshin ato FUE ose FUT, të dyja çojnë në dëmtim të përkohshëm të lëkurës së flokëve. Ngjashëm me çdo ndërhyrje tjetër mjekësore, ka disa faktorë që duhen marrë parasysh në transplantimin e flokëve. Kërkohet mbrojtja e shtresës së ndjeshme të lëkurës. Kjo është arsyeja pse pozicioni i kokës gjatë gjithë gjumit pas procedurës së transplantimit të flokëve është thelbësor.

Në disa ditë pas ndërhyrjes së mbjelljes së flokëve, veçanërisht në javën e parë të parë, vëmendja ndaj pozicionit të gjumit është e një rëndësie të madhe. Siç është respektimi i udhëzimeve të dhëna nga mjeku specialist. Duhet mbajtur parasysh informacioni për kujdesin e mëpasshëm të transplantimit të flokëve, i dhënë nga kirurgu që ka kryer operacionin.

Ekspertët e “fjetjes pas transplantimit të flokëve” nuk këshillojnë të flini anash në javët e para pas procedurës. Kjo është për shkak se pozicioni i shtrirë anash mund të çojë në shumë ënjtje në lëkurën e kokës. Pozicioni i gjumit anash nuk duhet të aplikohet, veçanërisht në dhjetë ditët e para.

Keshilla per fjetjen pas nje operacioni per mbjelljen e flokeve

A Mund Të Fle Me Fytyrë Poshtë Pas Transplantit Të Flokëve?

Fjetja me fytyrën poshtë mund të çojë në situata shumë të pa preferuara dhe të pafavorshme. Zgjedhja për të fjetur në këtë pozicion mund të shkaktojë gjakderdhje në vendin e donatorit dhe në vendin e implantuar, duke vënë në dukje rrjedhje të tepërta të gjakut drejt ballit. Fjetja me fytyrë poshtë duhet të shmanget, pa dyshim.

Një gjë tjetër që duhet mbajtur parasysh është se çdo gjë që vendosni në kokë ose fytyrë, si p.sh. mbulesa (si shami ose diçka e ngjashme) mund të çojë në rezultate negative.

Si Duhet Të Fle Pas Një Transplanti Flokësh?

Siç u përmend më lart, pas një transplanti flokësh, pyetja “Si të fle pas një transplanti flokësh?” është ndër më të zakonshmet. Kirurgët me përvojë thonë se pozicioni më i mirë për të fjetur është shtrirja në shpinë. Rekomandimi do të ishte që koka juaj të jetë e drejtë me nivelin e zemrës dhe trupit. Për të arritur këtë pozicion, duhet të ketë një kënd prej 45 gradë midis kokës dhe trupit tuaj. Qasja e lehtë për ta bërë këtë është të vendosni një jastëk të lartë ose ndoshta të vendosni dy jastëkë nën kokën tuaj.

Pozicionet e kokës dhe qafës duke qenë në një nivel më të lartë se trupi pengojnë kontaktin midis vendeve donatore dhe marrëse me shtratin ose jastëkët dhe ruajnë higjienë më të mirë. Jastëkët jo mjaft të fortë, që nuk kanë aftësinë të dëmtojnë folikulat e flokëve të sapo transplantuar, janë më të preferuarit.

Pas një operacioni të mbjelljes së flokëve, është thelbësore t’i përmbaheni udhëzimeve higjienike gjatë gjithë procesit të rikuperimit. Në pozicionin e shtrirë, duhet të shmanget kontakti i drejtpërdrejtë me jastëkun, jorganin ose batanijen. Kontakti i drejtpërdrejtë sigurisht që mund të çojë në çështje më të mëdha, siç janë infeksionet. Ndryshimi i përditshëm i jastëkut mbrojtës të përdorur do të mundësojë që plagët të shërohen më shpejt.

Ekspertët këshillojnë që të mos rrotulloheni (lëvizni), para dhe gjatë gjumit, pas një operacioni të mbjelljes së flokëve. Një tjetër gjë që duhet shmangur janë kthimet majtas dhe djathtas. Çdo kontakt i vetëm i kokës së brishtë dhe delikate me jastëkun ose shtratin mund të çojë në thyerje të gjëndrave të flokëve. Dy ditët e para janë më të rëndësishmet. Rreth shtatë deri në dhjetë ditë pas ndërhyrjes së transplantit të flokëve, kufizimet e pozicionit të gjumit marrin fund.

Kur Mund Të Fle Normalisht Pas Një Transplanti Flokësh?

 • Dita 0-10: Flini në shpinë me një pjerrësi të caktuar
 • Dita 10-14: Ju lejohet të flini anash. Mbani në mend që të mos ushtroni presion direkt në rajonet që janë operuar
 • Dita 14 e në vazhdim: Mund të flini në çdo pozicion që dëshironi

Deri në ditën e dhjetë pas një operacioni të mbjelljes së flokëve, ju jeni në gjendje të flini normalisht pa asnjë kufizim ose shqetësim. Gjithsesi, mbani në mend se presioni i tepërt në graftet e flokëve ka ende potencialin përfundimtar për t’i dëmtuar ato. Rekomandimi ynë do të ishte të flini me fytyrën lart, të paktën derisa të kenë kaluar dy javë.

Kujdesi per skalpin pas mbjelljes se flokeve

Gjumi Pas Një Transplanti Flokësh: Çfarë Duhet Dhe Nuk Duhet Bërë

Në këtë pjesë të artikullit ne do t’ju ofrojmë disa rekomandime për fjetjen pas një transplantimi të flokëve:

Bëni:

 • Mbajeni kokën lart gjatë gjumit gjatë dy javëve të para pas transplantimit të flokëve
 • Përdorni jastëkë shtesë për ta mbajtur kokën lart
 • Mund të përdorni gjithmonë një jastëk udhëtimi për të ndihmuar në parandalimin e rrotullimit gjatë gjumit

Mos Bëni:

 • Kthehuni dhe rrotullohuni kur përpiqeni të flini
 • Mbajeni kokën në një pozicion anash
 • Përkëdhelni ose fërkoni kokën ndaj çdo gjëje
 • Merrni ndonjë pilulë gjumi, pasi mund të zgjoheni gjatë natës dhe të ndiheni të humbur dhe të hutuar – ndoshta duke e vënë veten në rrezik për të goditur kokën

Cili Është Pozicioni Më I Mirë Për Të Fjetur Pas Një Transplanti Flokësh?

Pozicioni më i preferuar për të fjetur pas një operacioni të mbjelljes së flokëve, nga kirurgët, është në shpinë, me kokën të ngritur pikërisht mbi nivelin e zemrës. Një veprim i tillë do të ndihmojë në zvogëlimin e ënjtjes, por gjithashtu do të pengojë që koka të rrotullohet gjatë natës dhe të dëmtojë graftet. Sigurohuni që të vendosni një jastëk normal dhe një jastëk udhëtimi rreth qafës për të mbështetur kokën lart dhe përpara. Duke fjetur në këtë pozicion të saktë, ju mund të minimizoni shanset për të shkaktuar dëmtim të flokëve tuaj dhe për të shkaktuar inflamacion në lëkurën e kokës.

Mbani në mend se qëllimi i vetëm i gjumit në një pozicion të tillë pas një operacioni të mbjelljes së flokëve është të ndërpritet çdo kontakt midis vendit të marrës dhe shtratit ose jastëkut. Në këtë mënyrë gjërat do të bëhen më të thjeshta. Pasi graftet të jenë bërë të forta dhe të sigurta, deri në dy javë, do të jeni të lirë të flini në çdo pozicion që dëshironi, pa i cënuar flokët.

Sa Kohë Merr Një Transplant Flokësh Për T’u Shëruar?

Gjatë gjithë ditëve fillestare pas një transplanti flokësh, si vendi i dhurimit (vendi nga ku janë marrë folikulat e flokëve) ashtu edhe vendi marrës (vendi ku transferohen folikulat e flokëve) janë duke u shëruar. Vendi i dhurimit fashohet fillimisht dhe duhet patur parasysh që inflamacioni dhe rrjedhja pas operacionit konsiderohen normale. Me kalimin e kohës, në këto vende krijohen kore dhe ato kërkojnë kruajtje. Për të ndihmuar në procesin e shërimit, duhet të shmangni kruajtjen ose gërvishtjen e koreve. Lërini ato që të bien vetë. Nëse po përjetoni kruajtje të kokës pas një transplanti flokësh, rekomandimi ynë do të ishte të përdorni këto trajtime dhe këshilla:

 • Përdorni një solucion me ujë të kripur
 • Merrni antihistaminikë
 • Përdorni një shampo të veçantë medicinale
 • Nëse rekomandohet nga kirurgu, aplikoni një solucion steroid në kokë
 • Dhe si përfundim, mos i gërvishtini apo kruani koret

Rreth javës së dytë, inflamacioni duhet të jetë zvogëluar dhe ju duhet të filloni të ndiheni më mirë. Kruajtja mund të zgjasë pak më gjatë, por përfundimisht qetësohet. Marrja e masave paraprake duke përfshirë shmangien e ushtrimeve të forta fizike për dy javë është gjithashtu e një rëndësie të madhe.

Për rreth një muaj, procesi i shërimit duhet të përfundojë plotësisht dhe duhet të ndjeni dhimbje dhe parehati shumë minimale. Në këtë kohë flokët përgjithësisht do të jenë rritur për të mbuluar vendin e dhurimit, por duhet të keni parasysh se vendi i marrësit është ende i brishtë dhe duhet trajtuar me kujdes të jashtëzakonshëm. Duhet të theksohet gjithashtu se në këtë faqe zonë nuk do të dalin për dy muaj të tjerë.

Konsulta me mjekun pas mbjelljes se flokeve

Riktheni Pamjen Tuaj Me Një Transplant Flokësh Në Advanced Hair Clinic

Në Advanced Hair Clinic në Tiranë, Shqipëri, ju mund të kryeni një transplant flokësh të klasit botëror dhe të rifitoni pamjen tuaj para se ta kuptoni.

Ekipi mjekësor në Advanced Hair Clinic do të vëzhgojë çdo hap tuajin pas operacionit që nga larja e parë e flokëve deri te sigurimi i furnizimeve të nevojshme për kujdesin pasues dhe do të ofrojë këshilla jetike për kujdesin dhe rikuperimin më të mirë pas operacionit.

Nëse dëshironi të dini më shumë rreth procedurës dhe keni pyetje në kokën tuaj se si të flini pas një transplanti flokësh, rezervoni një konsultë thjesht duke na dërguar një mesazh ose duke na telefonuar.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian