4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

Si të ndalojmë rënien e flokëve?

Share this post:
Renia e flokeve tek meshkujt

Table of Contents

Pavarësisht se çfarë thonë njerëzit për të mos gjykuar një libër nga kopertina e tij, ndodh që shumica e njerëzve gjykohen nga kopertinat e tyre – mënyra se si duken. Dhe një kokë plotë flokë të shëndetshëm është thelbësore për vetëbesimin dhe pamjen e shumë individëve. Rënia ose rrallimi i flokëve mund të jetë mjaft i sikletshëm. Për fat të mirë, ka shumë gjëra që mund të bëni për të parandaluar rënien e flokëve ose për të nxitur rritjen e flokëve.

Ashtu si me çdo problem tjetër mjekësor, mënyra më e mirë për ta ngadalësuar ose për ta ndaluar atë krejtësisht është të adresoni shkakun rrënjësor. Qoftë operacioni, lindja apo ndonjë stres tjetër ekstrem. Nëse raste të tilla janë faktorë ndikues, humbja e flokëve mund të jetë jetëshkurtër (telogen effluvium). Në raste të tjera, gjërat bëhen pak më të ndërlikuara. Në këtë blog, ne do t’iu japim këshilla se si të ndaloni rënien e flokëve dhe do t’ju japim përgjigjet për çdo pyetje që mund të keni.

Renia e flokeve tek meshkujt

Vështrim i përgjithshëm

Humbja e flokëve, e njohur në fushën mjekësore si alopecia, mund të ndikojë vetëm në lëkurën e kokës ose në tëgjithë trupin tuaj dhe mund të jetë ose e përkohshme ose e përhershme. Arsyet themelore për këtë mund të jenë gjendja shëndetësore, ndryshimet hormonale, çështjet trashëgimore, ose ndonjëherë mund të vijë edhe si një fazë normale e plakjes. Çdokush është i prekshëm nga rënia e flokëve në kokën e tij, por meshkujt janë më të rrezikuar.

Thënë thjeshtë, rënia e flokëve i referohet humbjes së paarsyeshme të flokëve nga skalpi, shkaku më i zakonshëm i saj është humbja e trashëguar e flokëve me kalimin e moshës. Shumë njerëz zgjedhin të lënë që humbja e flokëve të ndjekë progresin e saj natyral të pafshehur dhe të patrajtuar. Të tjerë vendosin ta mbulojnë duke vënë në përdorim shalle, kapele, make-up dhe modele flokësh. Dhe pastaj është një grup njerëzish, që po bëhet më i madh çdo ditë, që vendos për trajtimet e disponueshme për të parandaluar rënien e mëtejshme të flokëve ose për të rigjeneruar rritjen. Përpara se të shkoni pas trajtimit të rënies së flokëve, sigurohuni që të diskutoni me mjekun tuaj shkakun themelor të rënies së flokëve dhe cilat janë alternativat më të mira për ta zgjidhur atë.

Simptomat

Humbja e flokëve mund të vijë në forma të ndryshme, në varësi tërësisht nga shkaqet themelore. Mund të shfaqet krejt papritur ose në mënyrë progresive dhe të ndikojë thjesht në lëkurën e kokës ose në të gjithë trupin.

Efektet e rënies së flokëve mund të përfshijnë:

  • Hollim në majë të kokës me kalimin e kohës. Lloji më i përhapur i rënies së flokëve ndikon tek njerëzit teksa plaken. Tek meshkujt, ajo fillon me tërheqjen në vijën e flokëve në ballë. Ndërsa tek femrat është më shumë një zgjerim i pjesës së flokëve të tyre. Një model dukshëm i zakonshëm i rënies së flokëve tek gratë e moshuara është një rënie e vijës së flokëve (alopecia fibrozuese frontale).
  • Njolla rrethore. Shumë individë humbasin flokët në trajtën e njollave rrethore në lëkurën e kokës, vetullave ose mjekrës. Lëkura fillon të kruhet ose të dhimbet përpara se flokët të bien.
  • Rënie e menjëhershme e flokëve. Goditjet emocionale ose fizike mund të jenë arsyeja e rënies së flokëve. Mund të filloni të vini re papritmas se grushta flokësh bien kur lani flokët, i krihni ose edhe kur i shtrëngoni butësisht. Ky lloj i humbjes së flokëve është zakonisht shkaku i rrallimit të përgjithshëm të flokëve, por është i përkohshëm.
  • Rënia e flokëve në të gjithë trupin. Disa trajtime dhe sëmundje, të tilla si kimioterapia për kancerin, mund të çojnë në humbjen e flokëve në të gjithë trupin. Flokët, megjithatë, rriten përsëri.
  • Njolla me luspa që përhapen në lëkurën e kokës. Kjo është simptoma kryesore e ringworm. Mund të shoqërohet me skuqje, ënjtje, flokë të copëtuar dhe shpeshherë rrjedhje si pasojë e infeksioneve.
Shenjat e renies se flokeve tek meshkujt

Shkaqet

Në përgjithësi, ne si individë humbasim 50 deri në 100 qime në ditë. Kjo zakonisht kalon pa u vënë re për faktin se qimet e reja rriten në të njëjtën kohë. Në thelb, rënia e flokëve ndodh sa herë që qimet e reja nuk janë në gjendje të zëvendësojnë flokët që kanë rënë.

Si rregull, rënia e flokëve shoqërohet me një ose më shumë nga elementët e mëposhtëm:

Histori familjare (trashëgimi/gjenetikë/kongjenitale)

Arsyeja më e përhapur e rënies së flokëve është një gjendje gjenetike që ndodh me plakjen. Përkatësisht, alopecia androgjenike. E njohur zakonisht si rënie flokësh e modelit mashkullor dhe rënie flokësh e modelit femëror. Rënia e flokëve zakonisht ndodh pak nga pak dhe në modele prognostike – rrallim i flokëve pranë kurorës së kokës tek femrat dhe një rënie e vijës së flokëve dhe njolla rrethore tek meshkujt.

Ndryshimet hormonale dhe gjendja shëndetësore

Siç u përmend më lart, ka shumë faktorë që mund të jenë shkaku i rënies së përhershme ose të përkohshme të flokëve, ndër të cilët: ndryshimet hormonale për shkak të problemeve me gjëndrën tiroide, menopauza, lindja apo shtatzënia. Problemet shëndetësore përfshijnë trichotillomania (një çrregullim i shkuljes së qimeve), ringworm (infeksioni i kokës) dhe më i përhapuri, alopecia areata (një çrregullim autoimun që rezulton në rënien e flokëve me copëza).

Medikamente dhe suplemente

Humbja e flokëve mund të jetë gjithashtu një efekt anësor i disa ilaçeve, duke përfshirë ato të përdorura për artritin, problemet e zemrës, presionin e lartë të gjakut, kancerin dhe depresionin.

Terapia me rrezatim në kokë

Kjo nuk ka nevojë për shumë shpjegime – për shkak të terapisë me rrezatim të bërë në kokë, flokët mund të mos jenë në gjendje të rriten përsëri në të njëjtën mënyrë si më parë.

Një ngjarje shumë stresuese

Shumë individë kalojnë nëpër një rrallim të përgjithshëm të flokëve për disa muaj pas një tronditje emocionale ose fizike. Megjithatë, kjo rënie e flokëve është e përkohshme.

Modele flokësh dhe trajtime

Modelet e flokëve “barbare” ose stilimet e flokëve që përfshijnë tërheqjen fort të flokëve, si p.sh. gërshetat ose bishtat, mund të çojnë në një lloj humbjeje të flokëve të quajtur alopecia tërheqëse. Trajtimet e përhershme dhe me vaj të nxehtë të flokëve mund të jenë gjithashtu arsyeja kryesore për rënien e flokëve. Nëse shfaqen plagë në procesin e rënies së flokëve, kjo mund të nënkuptojë se rënia e flokëve mund të jetë e përhershme.

Diagnostikimi i shkaqeve te renies se flokeve tek meshkujt

Diagnoza

Para se të përcaktoni një diagnozë, mjeku juaj do të vlerësojë gjendjen tuaj fizike dhe do të pyesë për rutinën tuaj të kujdesit të flokëve, dietën tuaj dhe anamnezën tuaj mjekësore dhe familjare. Ju gjithashtu mund të këshilloheni t’i nënshtroheni testeve, të tilla si:

  • Ekzaminimet e gjakut. Këto teste mund të ndihmojnë në zbulimin e sëmundjeve që çojnë në rënien e flokëve.
  • Testet e tërheqjes. Tërhiqen disa dhjetëra qime për të parë sa shkëputen. Kjo ndihmon në përcaktimin e fazës së procesit të derdhjes.
  • Biopsia e kokës. Mostrat gërvishten nga lëkura ose nga një numër qimesh të shkulura nga skalpi për të vlerësuar rrënjët e flokëve nën një mikroskop. Kjo mund të ndihmojë në përcaktimin e efektit të një infeksioni në rënien e flokëve.
  • Mikroskopi me dritë. Një mjet i veçantë përdoret për të vlerësuar qimet e prera në bazat e tyre. Me ndihmën e mikroskopit, mjeku arrin të zbulojë çrregullimet e mundshme të boshtit të flokëve.

Trajtimi

Ka shumë trajtime efektive për disa lloje të rënies së flokëve. Ekziston një shans për të rikthyer rënien e flokëve, ose të paktën për ta ngadalësuar atë. Me kushte të caktuara, të tilla si alopecia areata e njohur ndryshe si rënia e flokëve, flokët mund të rriten përsëri pa pasur nevojë për ndonjë trajtim brenda një viti. Trajtimet për rënien e flokëve përfshijnë medikamentet dhe kirurgjinë.

Medikamente

Në rast se rënia e flokëve vjen si pasojë e një sëmundjeje themelore, është e panevojshme të thuhet se do të nevojitet trajtim për atë sëmundje. Nga ana tjetër, nëse ka një ilaç të caktuar që shkakton rënien e flokëve, mjeku do të rekomandojë ndërprerjen e përdorimit të tij për disa muaj.

Medikamentet përdoren zakonisht si një trajtim për rënien e flokëve zonal ose gjenetik. Ndër të cilat:

Minoxidil (Rogaine)

Minoxidil pa recetë vjen në forma të ndryshme si lëng, shkumë, apo edhe shampo. Në mënyrë që produkti të jetë efikas, duhet të aplikohet në lëkurën e kokës një herë në ditë për gratë dhe dy herë në ditë për burrat. Në përgjithësi, shkuma preferohet të përdoret kur flokët janë të lagur. Parandalimi i rënies së mëtejshme të flokëve dhe fillimi i rritjes së flokëve kërkon të paktën gjashtë muaj trajtim. Megjithatë, duhet të theksohet se efekti ndryshon nga një individ në tjetrin që do të thotë se mund të duhen edhe disa muaj për të treguar nëse trajtimi është zgjidhja e duhur për ju. Në rast se funksionon, do t’ju këshillohet të vazhdoni ta përdorni për një kohë të pacaktuar për të ruajtur përfitimet e tij. Ashtu si me çdo lloj tjetër medikamenti, minoxidil ka efektet e tij anësore, të tilla si acarim i lëkurës së kokës dhe rritje të padëshiruar të qimeve në lëkurën fqinje të fytyrës dhe duarve.

Finasteride (Propecia)

E krijuar posaçërisht për burrat, finasteride është një ilaç me recetë që duhet të merret çdo ditë si pilulë. Ajo funksionon duke ngadalësuar rënien e flokëve dhe duke e ndalur atë plotësisht. Në disa njerëz, madje ndihmon në rritjen e flokëve të rinj. Megjithëse duhen disa muaj për të treguar nëse është efikas apo jo, duhet të merret vazhdimisht për të ruajtur ndonjë përfitim. Vlen të përmendet se finasteride nuk funksionon aq mirë për burrat 60-vjeçarë dhe më lart. Fatkeqësisht, finasteride ka gjithashtu efektet e tij anësore, por për fat të mirë, ato janë shumë të rralla dhe përfshijnë: uljen e dëshirës seksuale dhe funksionit seksual dhe një rrezik të shtuar të kancerit të prostatës. Gratë shtatzëna duhet absolutisht të përmbahen nga prekja e tabletave të grimcuara ose të thyera.

Medikamente të tjera

Alternativa të tjera orale përfshijnë dutasteride (Avodart) dhe spironolactone (Aldactone, Carospir).

Kirurgjia per mbjelljen e flokeve ne Shqiperi

Kirurgjia e transplantimit të flokëve

Llojet më të zakonshme të rënies së përhershme të flokëve prekin vetëm pjesën e sipërme të kokës. Një transplant flokësh, ose një operacion për restaurimin e flokëve, mund të bëjë një përpjekje të plotë për trajtimin e flokëve të mbetur.

Gjatë operacionit të transplantimit të flokëve, një kirurg kozmetik, ose ndonjëherë edhe një dermatolog, nxjerr folikulat e flokëve për një pjesë të kokës që ka një sasi të madhe flokësh dhe i transferon ato në një vend pa flokë. Çdo copë flokësh përmban një ose disa qime, të njohura gjerësisht si mikrograft dhe minigraft. Ka metoda që kërkojnë marrjen e një rripi më të madh të lëkurës që përmban grupime të shumta të flokëve. Ashtu si operacionet e tjera, një procedurë e mbjelljes së flokëve është e dhimbshme, arsyeja pse do t’ju jepen anestetikë lokalë apo edhe qetësues të përgjithshëm, nëse është e nevojshme, për të lehtësuar çdo shqetësim. Por ndryshe nga operacionet e tjera, një procedurë e mbjelljes së flokëve nuk ka nevojë për shtrimin në spital, që do të thotë se ju lejohet të ktheheni në shtëpi menjëherë pas përfundimit të operacionit.

Ka rreziqe dhe komplikime të mundshme të përfshira, por duhet theksuar se ato janë shumë të rralla, rreziqe të tilla si mavijosje, ënjtje, infeksion ose gjakderdhje. Një tjetër gjë që duhet pasur parasysh është fakti se mund të nevojiten më shumë se një operacion për të marrë rezultatet e pritura. Dhe si përfundim, humbja gjenetike e flokëve do të përparojë pavarësisht operacionit.

Terapia me laser

FDA (Administrata e Ushqimit dhe Barnave) së fundmi ka dhënë miratimin e saj për një pajisje lazer të nivelit të ulët si një trajtim për humbjen gjenetike të flokëve si tek femrat ashtu edhe tek meshkujt. Nuk ka pasur ende shumë studime rreth tij, megjithatë, disa studime të vogla të bëra kanë dhënë informacion të plotë se si përmirëson densitetin e flokëve. Për të ditur më shumë rreth tij, nevojiten më shumë studime.

Trajtimi i renies se flokeve tek meshkujt

FAQS

Pse më bien kaq lehtë flokët?

Humbja e flokëve ndikon në jetën e shumë njerëzve në shkallë të ndryshme në një moment të caktuar të jetës, duke qenë se është një dukuri shumë e zakonshme. Arsyet themelore të tij mund të jenë një nga ose një përzierje e të mëposhtmeve: ndryshimet ushqyese, sëmundje të tilla si anemia ose sëmundja e tiroides, ndryshimet hormonale të lidhura me shtatzëninë, pubertetin dhe menopauzën, stresi i rëndë, gjenetika, mungesa e vitaminës D ose efektet anësore të medikamente të vështira (të tilla si kimioterapia).

Pse po më hollohen flokët?

Rënia e flokëve e modelit mashkullor mund t’i atribuohet në shumë meshkuj faktorëve trashëgues dhe ndjeshmërisë së gjëndrave të flokëve ndaj dihidrotestosteronit (DHT). Përkundrazi, rënia e flokëve të modelit femëror, e cila është mjaft e ngjashme me modelin mashkullor kur bëhet fjalë për miniaturizimin e folikulave të flokëve, nuk ka ndonjë shkak të njohur.

A ka ndonjë ndryshim midis rënies së flokëve tek meshkujt dhe femrat?

Si gratë ashtu edhe burrat mund të kalojnë alopecinë androgjenetike, e cila shkaktohet nga gjenetika dhe hormonet. Humbja e flokëve ndodh më tepër dhe shumë më shpejt tek meshkujt. Në fakt, humbja e flokëve tek meshkujt mund të shfaqet që në pubertet me fillimin e rënies së flokëve pranë tempujve dhe shfaqjen e vijës tipike të flokëve në formë “M”. Në të kundërt, rënia e flokëve tek femrat fillon me rrallimin në pjesën e sipërme të kokës, e cila është e dukshme në vijën e pjesës. Rrallimi i flokëve mund të fillojë në mesin e të 20-ave ose të 30-ave, për shkak të plakjes dhe ndryshimeve hormonale. Në disa raste, rënia dhe rrallimi i flokëve tek gratë mund të ndodhë edhe për shkak të sëmundjeve të shërueshme si anemia ose sëmundja e tiroides.

A mund të shkaktojë stresi rënien e flokëve?

Përgjigja për këtë pyetje varet në fund të fundit nga stresi që po kaloni dhe ndikimi që ai ka në funksionet normale të trupit. Zakonisht, stresi i përditshëm që përjetojmë nuk është i mjaftueshëm për të çuar në rënien e flokëve. Megjithatë, stresi i rëndë që vjen si rezultat i ngjarjeve traumatike, të tilla si operacioni, humbja ekstreme në peshë, një ndryshim dramatik në dietë, ose ndoshta një divorc, mund të çojë në çekuilibër fiziologjik në sistemin tuaj.

Ndryshime të tilla fiziologjike mund të jenë shkaku i rënies së flokëve, sepse ato fillojnë të tronditin proceset normale të trupit tuaj. Pra, disa funksione natyrore ndërpriten ose shqetësohen, duke përfshirë rritjen e ciklit tuaj të flokëve. Në disa raste të tjera, ndryshime të tilla fiziologjike mund të shtyjnë një sasi më të madhe qimesh në kokë drejt një faze pushimi, duke dhënë idenë e rënies së flokëve ose flokëve që nuk rriten.

A është normale të mos kesh flokë në moshën 18-vjeçare? Cila është mosha më e mirë për një transplant flokësh?

Nga ekspertiza jonë, transplantimi i flokëve nuk rekomandohet për të rinjtë me rënie të madhe të flokëve. Duke marrë parasysh faktin se vendi i donatorit është mjaft i kufizuar dhe zona që kërkon transplantim është jashtëzakonisht e madhe, mund të ketë një përplasje midis pritshmërive të pacientit dhe rezultateve reale të mundshme. Nëse një i ri dëshiron t’i nënshtrohet transplantit të flokëve, rezultatet nuk do të jenë aq të mira sa prisni.

Sipas rregullit të dekadave, në një grup të zgjedhur meshkujsh në mes të të 20-tave, rreth 20% kanë një shans për të humbur flokët e tyre. Do të thotë, 80% e meshkujve në mesin e të 20-ave kanë flokë të mirë. Që do të thotë, jo çdo lloj transplantimi i flokëve është në gjendje të arrijë të njëjtin vëllim të plotë që kanë dhe do të gjatë të 20-tave, sepse transplantet e flokëve janë mjaft të kufizuara nga natyra. Rregulli i përgjithshëm është që një i ri të presë rreth 10 deri në 15 vjet përpara se të përcaktojë zgjerimin e plotë e rënies së tij të flokëve, pas së cilës ai mund të marrë në konsideratë një transplant flokësh.

Të rinjtë që luftojnë me rënien e flokëve mund të përfitojnë gjithashtu nga dy ilaçe të miratuara nga FDA për të ndihmuar: finasteride dhe minoxidil. Megjithatë, përvoja jonë ka treguar se pacientët më të rinj nuk përgjigjen ndaj asnjërit prej medikamenteve.

A janë transplantet e flokëve një përgjigje e përkohshme apo e përhershme për humbjen time të flokëve?

Nga vetë natyra, transplantet e flokëve transferohen nga zona e përhershme, në pjesën e pasme të kokës, arsyeja pse, qimet që mbijetojnë transplantin nuk janë të prirur të hollohen ose të bien. Me metodën e nxjerrjes së njësisë folikulare (FUE), flokët nxirren jashtë zonës së përhershme, kështu që mund të ndodhë që disa nga flokët e transplantuar të jenë të prirur ndaj rënies së flokëve. Me metodën e transplantimit të njësisë folikulare (FUT), flokët merren nga vendi i dhurimit në pjesën e pasme të kokës që ka folikulat e flokëve përgjithësisht dhe gjenetikisht rezistente ndaj rënies së flokëve, kështu që ato janë më pak të ndjeshme ndaj rënies së flokëve dhe kanë një shkallë më të lartë të mbijetesës.

Megjithëse vendi i dhurimit mund të “ripërdoret” herë pas here për transplantet e flokëve, ai është një burim i kufizuar i flokëve.

Disa faktorë të tjerë mund të çojnë në rënien e graftit të flokëve të transplantuar, duke përfshirë mungesën e furnizimit të mjaftueshëm të gjakut që arrin folikulat e transplantuara, gjëndrat e flokëve që mbeten jashtë trupit shumë gjatë përpara se të transplantohen dhe presionin e gjakut gjatë transplantimit – i njohur si kërcitje.

Çfarë duhet të bëni me koret pas transplantimit të flokëve?

Pas një procedure të transplantimit të flokëve, shumë njerëz kanë frikë të bëjnë ndonjë gjë që mund të shkaktojë dhimbje në graftet e tyre. Koret janë praktikisht qeliza të vdekura të lëkurës, mukozë dhe elementë të tjerë të procesit të shërimit. Për të mbajtur flokët tuaj në formë, duhet të përdorni një hidratues të përshtatshëm dhe një shampo për t’i pastruar ato. Koret zakonisht zvogëlohen ose bien tërësisht brenda disa javësh.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian