4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

Trajtimi I Rënies Së Flokeve Tek Pacientët Me Sëmundje Autoimune

Share this post:
Foto qe ilustron renien e flokeve per shkak te semundjeve autoimune.

Table of Contents

Shëndeti është, për shumicën e njerëzve, ndër ato gjëra që lehtë mund t’i merrni si të mirëqenë. Sepse kur është mirë, nuk mendoni dy herë për të. Por, kur bëhet keq dhe diçka ju shqetëson, do të hidheni në kërkimin tuaj në Google për të zbuluar se çfarë saktësisht po ndodh.

Për shumicën e meshkujve, rënia e flokëve mund të vijë për shkak të rënies së flokëve të modelit mashkullor, kryesisht e lidhur me gjenetikën. Por humbja e flokëve mund të nënkuptojë gjithmonë diçka më të madhe, dhe kur flasim për sëmundje autoimune si Lupusi ose alopecia areata, nuk është vërtet një situatë argëtuese për t’u përballur.

Në këtë artikull, ne jemi siguruar që të mbulojmë sëmundjet më të zakonshme autoimune që çojnë në rënien e flokëve, si dhe mënyrën se si mund ta trajtoni rënien e flokëve në fjalë.

foto qe ilustron renien e flokeve nga alopecia areata.

Sëmundjet Autoimune Që Shkaktojnë Rënien E Flokëve

Ka shumë sëmundje autoimune që mund të çojnë në rënien e flokëve – siç u përmend më lart, ne do të mbulojmë disa prej tyre më poshtë. Ndërsa është kënaqësia jonë të jemi streha juaj e sigurt online, ne ende insistojmë që të vizitoni një profesionist të kujdesit shëndetësor për këshilla mjekësore dhe për një diagnozë të duhur. Ndërkohë, le të flasim për disa nga sëmundjet autoimune që shkaktojnë rënien e flokëve tuaj.

Alopecia Areata

Alopecia areata është një sëmundje autoimune që prek afërsisht 2% të popullsisë. Pas rënies së flokëve të modelit mashkullor, është forma e dytë më e zakonshme e rënies së flokëve pa plagë.

Në përgjithësi paraqitet në treguesit tipikë të modeleve në formë unaze të rënies së flokëve (ndryshe nga rrallimi i përhapur i vërejtur në disa kushte të tjera, si rënia e flokëve e modelit mashkullor) kur sistemi imunitar sulmon folikulën e flokëve. Edhe pse më së shumti prek lëkurën e kokës, mund të jetë shkaku i rënies së qimeve të trupit.

Alopecia areata mund të vijë si pasojë e sëmundjeve të ndryshme autoimune si çrregullimet e tiroides, sindroma Down, dermatiti atopik, astma dhe vitiligo.

Disa kushte të tjera mjekësore që shpesh lidhen me alopecia areata si shkaqe të rënies së flokëve përfshijnë sklerozën e shumëfishtë, sindromën e zorrës së irrituar, diabetin mellitus, alopecia fibrozuese frontale, liken planopilaris dhe lupus erythematosus.

Foto qe ilustron lupusin, nje semundje autoimune qe mund te shkaktoje renien e flokeve.

Lupus

E lidhur mjaft shpesh me alopecia areata, LE ose lupus erythematosus është një gjendje kronike multisistemike që në përgjithësi gjendet më shumë tek gratë sesa tek burrat. Disa nga efektet anësore të lupusit mund të përfshijnë konvulsione, ulçera orale dhe dhimbje kyçesh.

Dhe pastaj, rënia e flokëve. Humbja e flokëve në pacientët që vuajnë nga lupusi shpesh mund të duket e trashë dhe e thatë, veçanërisht në vijën ballore të flokëve. Ekzistojnë dy lloje të humbjes së flokëve prej lupusit: lupus-specifik dhe lupus jo-specifik. E para përfshin lupus erythematosus diskoid (DLE), dhe tregon shenja të pigmentimit të çrregullt të lëkurës, pllakave dhe papulave me luspa. E dyta, nga ana tjetër, përfshin alopecia areata, telogen effluvium dhe anagen effluvium.

Sëmundja E Hashimotos

Çrregullimet e tiroides kanë frekuencën më të lartë të lidhjes me rënien e flokëve me alopecia areata, ndër të gjitha sëmundjet autoimune. Kjo sigurisht ka kuptim duke parë se hormonet e tiroides janë thelbësore për rritjen e gjëndrave të flokëve dhe për të ruajtur fijet e flokëve.

Sëmundja e Hashimotos është forma më e zakonshme e hipotiroidizmit, pjesë e tiroiditit kronik autoimun. Të dhënat kanë treguar se rreth 5% e pacientëve me alopecia areata janë diagnostikuar me sëmundjen e Hashimotos, gjithashtu – dhe më pas afërsisht 9% kanë një lloj mosfunksionimi të tiroides.

Nëse vuani nga kjo gjendje mjekësore, duhet të dini se ka antitrupa antitiroide që sulmojnë indin tuaj tiroide dhe me këtë ndodh të ketë disa efekte anësore. Efektet anësore mund të përfshijnë lëkurë të thatë, shtim në peshë, lodhje dhe myxedema – e cila është një gjendje e lëkurës e ngjashme me edemën.

Sëmundja e Hashimotos mund të shkaktojë gjithashtu rritje të ngadaltë të flokëve dhe strukturë të thatë dhe të brishtë të flokëve. Për më tepër, alopecia e pjesshme ose difuze mund të jetë shumë e dukshme.

Foto qe ilustron psorioazen, nje semundje autoimune qe mund te shkaktoje renien e flokeve.

Psoriaza

Ju mund të keni dëgjuar për psoriazën kur ajo mori famë ekstreme, kur Kim Kardashian u diagnostikua me të. Epo, psoriaza është një gjendje inflamatore kronike e lëkurës dhe ndërsa po, mund të ketë ndikim në pjesë të ndryshme të trupit, psoriaza e kokës mund të shkaktojë humbje të flokëve.

Shkaku kryesor në shumicën e rasteve duket të jetë telogen effluvium, për shkak të traumës dhe inflamacionit. Megjithatë, për fat të mirë, pasi të trajtohet inflamacioni, rritja e flokëve është e mundur.

Thënë kjo, vizita te një profesionisti të kujdesit shëndetësor është thelbësor, që gjendja të mos zhvillohet në diçka shumë më traumatike. Psoriaza mund të jetë shkaktar i alopecisë cikatriciale dytësore, e cila më pas mund të përparojë në alopeci cikatrike, e cila, na vjen shumë keq t’ju njoftojmë, është e përhershme.

Sëmundja E Crohn-It Dhe Sëmundja Inflamatore E Zorrëve

Çrregullimet e zorrëve, si sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD) dhe sëmundja e Crohn-it, mund të shkaktojnë humbje të flokëve, ndër shumë gjëra të tjera. Megjithatë, nuk ka pasur vërtet shumë kërkime kur bëhet fjalë veçanërisht për lidhjen midis sëmundjes së Crohn-it dhe rënies së flokëve.

IBD mund të përfaqësohet në shumë mënyra, por përveç problemeve të barkut që shkakton, pacientët raportojnë humbje të flokëve. Sipas raporteve të rasteve, humbja e flokëve lidhet me sëmundjet autoimune si telogen effluvium dhe alopecia areata, si dhe me ilaçe të përdorura zakonisht për IBD, si infliximab dhe azathioprine.

Sëmundja inflamatore e zorrëve mund të çojë në mangësi ushqyese, të tilla si hekuri dhe vitamina B12, të cilat gjithashtu lidhen me rënien e flokëve. Gjatë një studimi të bërë u vu re se nga 150 pacientë me IBD, 33% e tyre kishin si simptomë rënien e flokëve.

Pra, jo. Nëse keni të bëni me një çrregullim të zorrëve dhe ndiheni sikur flokët tuaj janë rralluar, nuk është thjesht pjesë e imagjinatës tuaj.

Foto qe ilustron renien e flokeve nga semundjet autoimune.

A Është E Trajtueshme Rënia E Flokëve Nga Një Sëmundje Autoimune?

Për sa i përket humbjes së flokëve nga sëmundjet autoimune, aktualisht nuk ekzistojnë trajtime të miratuara vetëm nga FDA. Mënyra më e mirë e veprimit do të ishte të punoni me një profesionist për menaxhimin e simptomave të gjendjes autoimune dhe adresimin e shkakut rrënjësor.

Për shembull, megjithëse ka trajtime të ndryshme që mund të ndihmojnë në nxitjen e rritjes së flokëve në alopecia areata, ato nuk do të jenë në gjendje të ndryshojnë diagnozën e sëmundjes.

Një nga sugjerimet për trajtimin e alopecisë areata janë kortikosteroidet – ose të injektohen direkt në zonën me flokë të rënë ose të aplikohen në mënyrë topike. Megjithatë, të dyja janë mënyra që jepen me recetë, siç udhëzohet nga një dermatolog.

Gjatë një prove, afërsisht 71% e pacientëve panë një përmirësim në rritjen e flokëve me përdorimin e kortikosteroideve në krahasim me vetëm 7% të grupit të kontrollit.

Në seksionin e mëposhtëm, kemi theksuar disa nga trajtimet më të njohura dhe më të përdorura për humbjen e flokëve, të cilat, të gjitha, së bashku me medikamentet e duhura për sëmundjen autoimune, mund të ndihmojnë në rivendosjen e lavdisë së kurorës.

Megjithatë, gjithmonë sigurohuni që të kërkoni këshilla mjekësore nga një mjek i kujdesit shëndetësor ose dermatolog për të krijuar planin e duhur për t’iu përmbajtur, për nevojat tuaja specifike.

  • Finasteride. Kjo është një pilulë që merret një herë në ditë dhe ndihmon në shënjestrimin e DHT ose dihidrotestosteronit, i vetmi hormon që shkakton rënien e flokëve të modelit mashkullor.
  • Spraj me finasteride dhe minoxidil topikal. Ky është një spraj shumë i shpejtë, formula e të cilit është një kombinim i fuqive më të mira të dy përbërësve efikasë për rritjen e flokëve, finasteride dhe minoxidil, për të ndihmuar në fillimin e rritjes së flokëve.
  • Shkumë minoxidil. I tregtuar përgjithësisht nën emrin e markës Rogaine, minoxidil është zakonisht linja fillestare e mbrojtjes për rënien e flokëve të modelit mashkullor dhe rrallimin e flokëve. Sipas një studimi, njerëzit që përjetuan alopecia areata treguan indikacione të rritjes së flokëve me 38% dhe 81% kur trajtoheshin, respektivisht, me 1% dhe 5% formulime të minoxidilit aktual.

Përballja Me Rënien E Flokëve Nga Sëmundjet Autoimune

Pavarësisht se nuk është e mundur kthimi ose ndalimi i plotë i rënies së flokëve për shkak të sëmundjeve autoimune, ka disa mënyra për t’ju ndihmuar të përballeni me probleme të tilla.

Gjeni Mbështetje

Njerëzit që vuajnë nga rënia e flokëve si pasojë e çrregullimeve autoimune shpesh ndihen të vetmuar ose të izoluar. Për të pasur një ndjenjë përkatësie dhe komuniteti, mund të ketë pjesëmarrje në grupe mbështetëse ose lidhje me individë të tjerë që luftojnë me të njëjtën sëmundje dhe humbjen e flokëve që lidhet me të. Nuk ka rëndësi nëse është në një terapist individual, një forum në internet ose një grup, çdo lloj mbështetjeje nga njerëzit që e kuptojnë situatën tuaj është e dobishme.

Strategji Dhe Këshilla Për Rënien E Flokëve

Duke filluar nga konsumimi i një diete të shëndetshme dhe duke përfunduar me maskimin e rënies së flokëve në mënyra kreative, ka disa mënyra për të fituar besimin përballë rënies së flokëve.

Dieta

Konsumimi i një diete ushqyese, menaxhimi i stresit në jetën tuaj, gjumi adekuat çdo natë dhe reduktimi i ekspozimit ndaj toksinave mjedisore mund të përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm dhe mund të ndihmojnë në kontrollin e shkallës së rënies së flokëve.

Kujdesi Për Flokët

Shumë profesionistë rekomandojnë përdorimin e shampove të buta dhe marrjen e suplementeve, duke përfshirë Biotinën, megjithëse ka pak ose aspak prova shkencore që mbështesin efektin e vitaminave për rritjen e flokëve.

Foto qe ilustron kujdesin per renien e flokeve.

Stilimi

Sigurohuni që të pyesni parukierin tuaj për këshilla. Ajo ose ai mund të gjejë mënyra për t’i bërë flokët tuaj të duken shumë më të trashë duke i prerë në shkallëzim. Sa herë që jeni duke e tharë kokën, ngritja e flokëve lart dhe larg kokës do të ndihmojë gjithashtu. Në fund, gjithmonë mund t’i lyeni flokët për të mbuluar zonat e zhveshura të kokës.

Zgjatimet E Flokëve

Për njerëzit që kanë flokë të shëndetshëm dhe kanë vetëm zona që mungojnë, kordelet e flokëve janë një zgjidhje e mahnitshme. Paruket ose zgjatimet e flokëve vijnë në një gamë të gjerë stilesh dhe madhësish për të mbuluar flokët e holluar në zona të ndryshme të kokës.

Kozmetika

Nëse rënia e flokëve ka prekur qerpikët ose vetullat tuaja, atëherë tatuazhet e vetullave, grimi dhe qerpikët fals, do të ishin zgjidhjet optimale.

Paruket

Paruket e cilësisë së lartë janë një mënyrë e jashtëzakonshme për të mbuluar rënien e flokëve dhe për të mos lënë askënd të dijë gjendjen tuaj. Paruket, për fat, kanë avantazhin shtesë për ta bërë më të lehtë rutinën e mëngjesit dhe do t’ju kursejnë para për prerje, ngjyrosje ose stilim flokësh.

Mbulesa Koke

Kur bëhet fjalë për bandana, shalle, shirita koke ose kapele, që mund të përdoren për të maskuar flokët e holluar, nuk ka limit. Shiritat tepër të gjerë të kokës mund të jenë një zgjidhje e shkëlqyer nëse po përjetoni rrallim në vijën e përparme të flokëve ose në tempuj, kështu që mund t’i mbuloni ato zona të holluara. Mbulesat e kokës jo vetëm që janë një zgjidhje optimale për rënien e flokëve, por gjithashtu mund të jenë një shtesë e mahnitshme në modë për veshjet tuaja.

Foto qe ilustron trajtimin e renies se flokeve me ane te nje transplanti per floket.

Kirurgjia

Për humbjen më ekstreme dhe të përhershme të flokëve, alternativat e kirurgjisë kozmetike përfshijnë transplantimin e flokëve nga një zonë tjetër e kokës ose shtrirjen e flokëve të mbetur për të mbuluar atë që ka humbur. Qasje të tilla nuk janë megjithatë të adaptueshme për të gjitha humbjet e flokëve të lidhura me sëmundjet autoimune. Për më tepër, ato mund të jenë mjaft të shtrenjta dhe kërkojnë kohë.

Sëmundjet Autoimune Dhe Rënia E Flokëve: Çfarë Të Bëni Më Pas

Ne e dimë mirë se trajtimi i çështjeve shëndetësore nuk është edhe aq i lehtë. Nëse vëreni shenja treguese të rrallimit të flokëve, konsultimi me një profesionist duhet të jetë prioriteti juaj – veçanërisht nëse nuk dini se keni një sëmundje autoimune.

Pavarësisht nëse vuani nga probleme të zorrëve ose çrregullime të tiroides, kërkimi i këshillës mjekësore nga një mjek është mënyra më e mirë e veprimit. Ndërsa disa artikuj në internet (ahem, ky) mund të jenë të ligjshëm dhe të bazuar në kërkime, shumë prej tyre nuk janë edhe aq shumë. Pra, përcaktimi i një diagnoze nga një profesionist mjekësor është thelbësor.

Me ndryshimet e duhura të stilit të jetesës dhe medikamente, menaxhimi i gjendjes mund të jetë i mundur. Më poshtë do t’ju tregojmë se si të kuptoni hapat e duhur për trajtimin e rënies së flokëve, së bashku me sëmundjen tuaj autoimune.

  • Reagim i shpejtë. Nëse po vëreni shenja të reja si flokë që bien ose lodhje, kushtojuni rëndësi dhe mos e lini që problemi të zgjasë më. Basti juaj më i mirë për një trajtim të suksesshëm është ta rregulloni sa më shpejt shëndetin tuaj.
  • Diskutoni me një mjek profesionist. Ata kanë aftësinë për të kryer çdo test laboratorik dhe ekzaminim të kërkuar në mënyrë që t’ju ofrojnë diagnozën e duhur dhe medikamentet e duhura që shoqërohen me të.
  • Kini parasysh një trajtim të mbështetur nga shkenca për humbjen e flokëve që mund ta përdorni së bashku me ilaçet. Ofruesi i kujdesit shëndetësor ose dermatologu mund t’ju ofrojë opsione trajtimi që nuk kanë ndonjë ndërveprim të mundshëm ose efekt anësor të cilin duhet të keni parasysh.

Nëse ndiheni gati për një konsultë flokësh, ne jemi këtu për ju. Caktoni një takim me ekipin tonë në Advanced Hair Clinic, lehtësisht dhe pa pasur nevojë të prisni në radhë.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian