4.6/5

Ekselente 4.8 nga 5 yje vleresim ne Google

Një udhëzues i detajuar mbi transplantin e flokëve

Share this post:
Mbjellja e flokeve tek meshkujt

Table of Contents

Lufta me rënien e flokëve mund të jetë sfilitëse mendërisht dhe emocionalisht. Shumë njerëz i përcaktojnë flokët e tyre si tiparin më të rëndësishëm, duke bazuar vetëbesimin dhe vetëvlerësimin e tyre në pamjen e tyre. Kështu, sapo pamja e saj të fillojë të prishet, është mëse e kuptueshme që nivelet e vetëbesimit të tronditen.

Edhe pse mund të jetë e frikshme, situata e rrallimit dhe rënies së flokëve nuk është domosdoshmërisht problemi i madh. Çështja mund të zgjidhet me një procedurë të thjeshtë – një transplant flokësh në Tiranë, Shqipëri në Advanced Hair Clinic.

Kirurgjia e transplantit të flokëve bazohet tërësisht në marrjen e folikulave të flokëve të shëndetshëm nga vendi i dhurimit (përgjithësisht në pjesën e pasme të kokës) dhe transferimin e tyre në vendin marrës, ku rrallimi është më i dukshëm. Është një procedurë e shpejtë dhe e lehtë që rikthen pamjen natyrale të flokëve dhe ju ndihmon të ndiheni edhe një herë të sigurt. Gjithsesi, nëse dëshironi që procedura të kryhet në mënyrë korrekte, është në interesin tuaj ta bëni atë në Shqipëri.

Kirurgjia per transplantin e flokeve ne Shqiperi

Çfarë është transplantimi i flokëve?

Thënë thjeshtë, transplantimi i flokëve është procedura kirurgjikale gjatë së cilës flokët zhvendosen nga një zonë e trupit, përkatësisht vendi i dhurimit, në zonën pa flokë të kokës, ose kudo ku mungojnë flokët. Zakonisht, vendi i dhurimit është pjesa e pasme e kokës. 

Transplantimi i flokëve është kaq i preferuar nga masa, sepse duket estetikisht i këndshëm dhe është një zgjidhje e përhershme për rënien e flokëve.

Pse kemi rënie të flokëve?

Rënia e pakët e flokëve është pjesë e jetës normale, pjesë e ciklit të rritjes. Është e logjikshme që ndërsa qimet e reja rriten, qimet e vjetra bien. Shpesh, rënia e flokëve mund të ndodhë për shkak të stresit ose zakoneve të këqija të kujdesit të flokëve, por në raste të tilla, ndryshime të vogla në rutinë ose produkte mund ta rregullojnë problemin mjaft shpejt. Herë pas here, rënia e flokëve ndodh aq shpejt dhe menjëherë saqë ato ndryshime të vogla nuk janë të mjaftueshme për të rikthyer flokët.

Si rrallimi i flokëve ashtu edhe rënia ndodhin për një sërë arsyesh. Në 95% të rasteve, për shkak të moshës, ndryshimeve hormonale ose gjenetike. Herë të tjera mund të jetë për shkak të një stili jetese jo të shëndetshëm apo edhe për shkak të stresit. Rënia e flokëve mund të ndodhë edhe për shkak të medikamenteve, të tilla si antidepresantë të caktuar, ilaçe për presionin e gjakut, apo edhe për shkak të kushteve dhe arsyeve mjekësore si alopecia ose kimioterapia.

Alopecia nga ana tjetër, është një sëmundje autoimune që bën që flokët të bien, zakonisht me copa. Ndodh sa herë që sistemi imunitar fillon të sulmojë folikulat e flokëve dhe sasia e rënies së flokëve ndryshon nga njëri individ në tjetrin. Alopecia mund të vijë edhe si pasojë e mangësive ushqyese, shkaqeve hormonale ose faktorëve trashëgues.

Trajtimi i renies se flokeve me kirurgji

Pse të kryeni një transplant flokësh?

Siç u tha më parë, rrallimi i flokëve ose humbja e flokëve ndikon në kokën e një individi në më shumë se një mënyrë. Kjo i bën njerëzit të ndihen më të pasigurt. Ajo ndikon në mënyrën se si ata ndërveprojnë dhe sillen. Në rrethana të tilla, alternativa më e mirë do të ishte kërkimi i një zgjidhjeje më të përhershme, transplantet e flokëve.

Shumë kohë më parë, njerëzit përdornin paruke si mbulesë për rrallimin ose rënien e flokëve. Megjithatë, ato ishin mjaft të dukshme dhe të jo natyrale. E cila nga ana tjetër i bëri njerëzit më me komplekse. Më pas, u zhvilluan transplantet e flokëve. Në ditët e sotme ato kanë një pamje kaq natyrale saqë as parukierët nuk janë në gjendje të bëjnë dallimin.

Eshtë e panevojshme të thuhet se transplantet e flokëve nuk janë thjesht të natyrshme në krahasim me paruket e flokëve, por ato janë gjithashtu më të qëndrueshme. Për më tepër, transplantimi i flokëve është shumë më i lirë se vënia e një paruke. Paruket kërkojnë shumë vëmendje, zëvendësim dhe mirëmbajtje, ndërkohë që transplantet e flokëve ngjiten një herë në lëkurën e kokës, madje edhe në rast se ato bien, në vend të tyre do të rriten qime të reja.

Transplanti i flokeve me tekniketn FUT

Lloje të ndryshme të transplanteve të flokëve

Nëse jeni duke kërkuar për restaurimin e flokëve, duhet të dini se ekzistojnë dy lloje kryesore të operacioneve të transplantit të flokëve: FUT dhe FUE. Metoda më e mirë për ju do të vendoset nga preferencat tuaja dhe sasia e humbur e flokëve.

Transplantimi i njësive folikulare (FUT)

Pavarësisht se është një nga metodat e vjetra të mbjelljes së flokëve, FUT është ende një procedurë shumë e zakonshme. Ajo përfshin heqjen e një rripi të kokës duke përdorur një prerje, zakonisht nga pjesa e pasme e kokës. Madhësia e shiritit varion nga 5 deri në 15 centimetra dhe plaga e hapur mbyllet falë qepjeve.

Shiriti i marrë nga skalpi i kokës më pas ndahet në copa më të vogla, përkatësisht grafte, të cilat më pas do të transplantohen si flokë të rinj. Sasia e flokëve që përmbajnë këto grafte ndryshon, me disa që përmbajnë vetëm një fije floku dhe të tjera përmbajnë tre ose më shumë. Më pas, bëhen vrima të vogla në lëkurën e kokës dhe flokët futen me dorë nga graftet në vrimat e shpimit. Pasi të përfundojë plotësisht, zona kirurgjikale mbulohet duke përdorur fasha ose garzë.

Numri i grafteve të marra varet tërësisht nga lloji i flokëve, madhësia e zonës së transplantit, cilësia e flokëve dhe ndonjëherë edhe ngjyra.

Ekstraktimi i njësisë folikulare (FUE)

Duke qenë se është një metodë më pak invazive dhe lë më pak cikatrice në krahasim me FUT, teknika FUE është më e zakonshme. Duke shtuar gjithashtu faktin se periudha e rikuperimit është shumë më e shpejtë dhe rezultatet janë më cilësore, veçanërisht pasi është një metodë me më pak gjasa për të dëmtuar folikulat.

Procedura fillon me rruajtjen e qimeve në pjesën e pasme të kokës dhe nxjerrjen e folikulave individuale nga lëkura e kokës me një instrument të saktë mikro-grushtues. Natyrisht, do të ketë pika të dukshme të vogla në kokë ku folikulat janë hequr pas operacionit. Ngjashëm me FUT, do të ketë prerje të vogla në lëkurën e kokës dhe folikulat e flokëve do të shartohen në to para fashimit të vendit.

Përsëri, numri i transplanteve të nevojshme përcaktohet nga një sërë faktorësh dhe kjo do të ndikojë drejtpërdrejt në koston e transplantit të flokëve. Për shkak të rezultateve më të mira që ofron, shkallës më të lartë të suksesit dhe mungesës së dhëmbëve, FUE në përgjithësi është shumë më i kushtueshëm se FUT.

Konsulte per mbjelljen e flokeve me tekniken FUE

E drejta për një transplant flokësh

Mjerisht, transplantimi i flokëve nuk është zgjidhja e duhur për të gjithë, që do të thotë se jo të gjithë janë një kandidatë të përshtatshëm. Tiparet e flokëve dhe skalpit tuaj, krahas moshës dhe rënies së flokëve të shkaktuar, do të luajnë më tej një rol në përshtatshmërinë tuaj për një transplant flokësh. Kandidati kryesor duhet të plotësojë kriteret e mëposhtme:

 • Të ketë pasur rënie të flokëve si rezultat i rënies së flokëve të modelit mashkullor ose femëror për të paktën pesë vjet – duke arritur përtej klasës 3 në shkallën Norwood.
 • Vendosja e pritshmërive realiste dhe të kuptuarit se rënia e flokëve mund të vazhdojë pas operacionit, pavarësisht nga fakti që mund të merren medikamente me recetë për ta zvogëluar atë.
 • Duke pasur një model të stabilizuar të rënies së flokëve dhe dëshirën për t’i rikthyer flokët për t’u dukur shumë më të rinj, kryesisht ata që kanë luftuar prej vitesh.
 • Vuajtja nga rënia e flokëve si pasojë e traumave ose procedurave kozmetike dhe djegieve. Për shembull, njollat nga liftingu i fytyrës mund të jenë shkaku i rënies së flokëve.

Njerëzit që vuajnë nga alopecia me modele difuze, dendësia e ulët e flokëve, një rajon dhurues i sëmurë, apo edhe mungesa e fondeve dhe durimit, për fat të keq, nuk janë të përshtatshëm për një transplant flokësh. Ju mund të zbuloni më shumë rreth asaj që ju bën një kandidat të përshtatshëm për një transplant flokësh këtu.

Efektiviteti i transplantit të flokëve

Në përgjithësi, transplantet e flokëve kanë qenë dhe do të jenë gjithmonë më të suksesshme në krahasim me produktet për restaurimin e flokëve pa recetë. Megjithatë, disa faktorë duhet të merren parasysh.

 • Vëllimi i flokëve të transplantuar që do të rriten plotësisht pas rreth 3 deri në 4 muaj mund të jetë nga 10 në 80 për qind.
 • Ngjashëm me flokët normalë, flokët e transplantuar mund të bëhen më të hollë me kalimin e kohës.
 • Individët që kanë folikulat e flokëve të fjetur, që do të thotë qese që përmbajnë qime, por nuk janë në gjendje t’i rritin ato, mund të kenë rezultate shumë më pak efikase.

Megjithëse transplantet e flokëve janë trajtime shumë efikase, ato nuk janë për të gjithë. Duke pasur parasysh se pothuajse të gjitha transplantet kryhen në flokë ekzistues, ato mund të mos funksionojnë për njerëzit që kanë:

 • Rënie flokësh mbizotëruese ose rrallim.
 • Rënie flokësh që vjen si pasojë e medikamenteve apo kimioterapisë.
 • Lëkurë të trashë të kokës që vjen si pasojë e lëndimeve.

Sidoqoftë, nëse jeni një kandidat i përshtatshëm për një transplant flokësh dhe vendosni për një kirurg të mirë dhe një klinikë të vlerësuar, rezultatet dhe kostot do të jenë jashtëzakonisht të dobishme.

Rikuperimi nga transplanti i flokeve

Rikuperimi nga një transplant flokësh

Rikuperimi nga transplantimi i flokëve është shumë i shpejtë dhe nuk kërkon shumë kohë, që do të thotë se individët që i janë nënshtruar transplantit të flokëve mund të kthehen në punë brenda 2 deri në 3 ditë. Megjithatë, duhet theksuar se brenda dy javëve të para pas operacionit, gjithçka duhet bërë ngadalë dhe me kujdes, veçanërisht në lidhje me zonën e transplantit. Graftet nuk do të jenë të sigurta, që do të thotë se do të rrezikohen nga infeksioni dhe dëmtimi.

Disa nga këshillat për kujdesin e mëvonshëm që duhet të ndiqen tërësisht pas procedurës përfshijnë:

 • Përmbahuni nga prekja e transplantit brenda ditëve të para. Fashat mund të hiqen vetëm 2 deri në 5 ditë pas operacionit.
 • Filloni të pastroni flokët me kujdes duke përdorur një shampo të butë pas shtatë ditësh.
 • Në ditën e 10-14-të vazhdoni me heqjen e çdo qepjeje të tretshme.
 • Përmbahuni nga krehja për rreth 3 javë.
 • Përgatituni për rënien e flokëve të transplantuar pas disa javësh dhe kini parasysh se ato do të rriten përsëri pas rreth 3 deri në 6 muaj.
 • Priteni rezultatet e plota të operacionit 12 deri në 18 muaj pas ndërhyrjes.

Gjithashtu duhet të abstenoni nga ushtrimet për të paktën shtatë ditë dhe absolutisht të shmangni aktivitetin e mundimshëm për rreth një muaj. Mos vishni kapele apo këmisha dhe xhaketa pulovër, derisa kirurgu juaj të rekomandojë të kundërtën. Do t’ju ofrohet një listë e detajuar e udhëzimeve që duhen ndjekur pas procedurës për t’u siguruar që të merrni rezultatet më të mira nga operacioni juaj i transplantit të flokëve.

Medikamentet

Dhimbjet pas operacionit janë shumë të zakonshme, arsyeja pse do t’ju jepen ilaçe për t’i trajtuar ato. Disa nga medikamentet më të përdorura përfshijnë:

 • Medikamente kundër dhimbjeve pa recetë, si ibuprofeni
 • Medikamente për të parandaluar infeksionet si antibiotikët
 • Medikamente për të lehtësuar ënjtjen si anti-inflamatorë ose steroidë oralë
 • Medikamente që stimulojnë rritjen e flokëve

Rreziqet dhe efektet anësore

Ngjashëm me çdo trajtim tjetër, ka rreziqe dhe efekte anësore që priten pas transplantimit të flokëve. Ndër të cilat:

 • Lëkura e kokës e lënduar, e shtrënguar ose e fryrë për disa ditë
 • Kore që janë të përkohshme në zonën kirurgjikale
 • Shumë plagë të vogla ose një plagë e vetme e madhe që ndryshojnë në procedurë

Disa nga efektet anësore më të zakonshme që duhet të mbani mend dhe të bisedoni me mjekun tuaj për faktin se ato nuk përmirësohen ose përkeqësohen me kalimin e kohës përfshijnë:

 • Indikacionet e infeksionit, të cilat përfshijnë skuqje, dhimbje ose qelb
 • Gjakderdhje
 • Qelb ose kore rreth zonës kirurgjikale
 • Inflamacioni i folikulave të flokëve
 • Humbje ndjesie pranë rajonit kirurgjik
 • Flokët e pakrahasueshëm me flokët përreth
 • Indikacione për rënie të flokëve

Kirurgu duhet të diskutojë me ju mundësinë e kalimit të gjendjeve dhe qasjeve të mësipërme për t’u përdorur për trajtim. Për të kontrolluar procesin e rikuperimit, do të keni edhe takime pasuese.

Konsulta per mbjelljen e flokeve ne Shqiperi

Advanced Hair Clinic është këtu për të ndihmuar

Nëse në kërkim të një klinike të vlerësuar që ka rimodeluar rrugën, ofruesit e kujdesit shëndetësor zgjedhin të ofrojnë saktësi, atëherë Advanced Hair Clinic është vendi i duhur për ju. Kujdesi i vazhdueshëm dhe rezultatet shkojnë përtej pritshmërive dhe janë vërtet diçka nga e cila duhet të varet si pacient. Kirurgët tanë të aftë dhe me njohuri trajtojnë një spektër të gjerë çështjesh që janë shkaku i rënies së flokëve.

Ne jemi të pajisur me teknologjinë më të fundit që mund të ndihmojë në rikthimin e flokëve në çdo zonë ku flokët tuaj janë të holluar ose që mungojnë plotësisht. Ne jemi këtu për t’ju ofruar rezultate të përhershme dhe për të rikthyer jo vetëm flokët tuaj, por edhe besimin tuaj.

Artikuj te tjere

Na ndiqni

KRYENI NJË KONSULTË FALAS

Rruga e fitimit të vetëbesimit fillon këtu!

Është e thjeshtë, e shpejtë, pa pagesë. Specialistët tanë do ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur. 

Ose telefononi specialistët tanë për të marrë ndihmë të menjëhershme:

sqAlbanian